instant fap

Spomen ploča sjeća na užase i torture

Spomen ploča sjeća na užase i torture

Na ulazu u pritvorsku jedinicu Policijske stanice Sanski Most danas je otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na 25. maj 1992. godine, dan kada su započela masovna hapšenja intelektualaca i političkih predstavnika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Oni su zatvarani u ćelije pomenute pritvorske jedinice gdje su proveli duži vremenski period, u nehigijenskim i nehumanim uslovima, pri čemu su bili podvrgnuti svakodnevnim mučenjima i torturama.

Spomen ploču su otkrili Redžo Kurbegović i Adil Draganović, bivši logoraši, koji su bili među prvim zatvorenicima na ovom mjestu. Oni su se ovom prilikom prisjetili uslova boravka u pritvorskoj jedinici evociravši uspomene na psihičke i fizičke torture kroz koje su prošli skupa s ostalim zatvorenicima.

Prisutnima se obratio predsjednik Udruženja logoraša Općine Sanski Most, Nihad Ključanin, istakavši odgovornost tadašnjih predstavnika srpske vlasti za zločine i nezakonita zatočenja građana, kao i za brojne koncentracione logore u kojima su mučeni i ubijani civili nesrpske nacionalnosti. Zatraženo je da se svi odgovorni porcesuiraju i odgovaraju za zločine koji im se stavljaju na teret.

Općinski načelnik, dr. Mustafa Avdagić, rekao je kako mjesta stradanja treba obilježiti, te dodao kako je neophodno njegovati kulturu sjećanja na period agresije na našu zemlju kako se istorija u takvom obliku više nikada ne bi dogodila na ovm prostorima.

Prisutne delegacije su potom položile cvijeće te je učenjem fatihe odata dužna počast svim žrtvama, a nakon toga upriličen je obilazak ćelija koje čine pritvorsku jedinicu. Na današnji dan 1992. godine, krizni štab Srpske demokratske stranke, koji je u međuvremenu uz pomoć JNA-a i srpskih paravojnih formacija nelegalno uzurpirao političku vlast u Sanskom Mostu, izdao je nalog za hapšenje i zatvaranje političkih predstavnika i uticajnijih građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Ovo je bio uvod u masovna protjerivanja, zatvaranja u koncentracione logore i zločine koji su potom uslijedili nad bošnjačkim i hrvatskim narodom ovih prostora.

KOMENTARI