instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

SPS pristaje na LDP ako se Čedomir Jovanović pomiri s Dodikom

SPS pristaje na LDP ako se Čedomir Jovanović pomiri s Dodikom

Bržem formiranju vlade oko DS i SPS pomoglo bi to da lider LDP Čedomir Jovanović izgladi odnose sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Kako “Blic” saznaje, na potezu je lider LDP koji je najavio da će kontaktirati s Dodikom. Iako je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić juče dao mjesto mandatara Jorgovanki Tabaković, većina oko SNS gotovo je nemoguća.

Dobro upućeni izvor “Blica” kaže da je izglađivanje odnosa između Jovanovića, čija bi stranka trebalo da bude jedan od članova vladajuće koalicije, i prvog čovjeka RS Dodika jedna od spornih tačaka dogovora o budućoj parlamentarnoj većini na kojoj insistiraju prije svega iz SPS-a.

– Vlada Srbije i Republika Srpska moraju da imaju dobru i punu saradnju. To praktično znači da svi članovi Vlade moraju biti u situaciji da se ta saradnja nesmetano odvija – kaže izvor “Blica”.

Ovo je jedno od otvorenih pitanja koja su ostala poslije preksinoćnjeg sastanka lidera DS Borisa Tadića, SPS Ivice Dačića i LDP Čedomira Jovanovića. Međutim, iako pregovori traju danima, još nisu precizirane ni sve tačke programa buduće vladajuće većine.

Kako “Blic” saznaje, razgovori se trenutno najintenzivnije vode upravo o ekonomskom programu.

Od pitanja o kojima je ostalo da se usaglase partneri jesu mjere štednje koje ne bi ugrozile plate i penzije jer je uslov za koaliciju da nema zamrzavanja primanja.

Osim dogovora o mjerama za smanjenje deficita, ostalo je još da se lideri stranaka u budućoj vladi dogovore o ukidanju raznih državnih agencija.

– Stabilizacija kursa dinara i sve mjere koje treba da prate proces rešenja problema kursa su takođe na stolu. Ova vlada se mora napraviti na čvrsto dogovorenim principima iza kojih će stati sve članice, kako bi zajedno radili, ali i snosili odgovornost – kaže sagovornik “Blica”.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić imao je juče prve razgovore o budućoj vladi.

Naspram njega su sjedile dojučerašnje stranačke kolege.

On je mjesto mandatara dao Jorgovanki Tabaković, međutim, ona neće imati pune ruke posla.

Odranije je poznato da SNS ne može u vladu sa DSS iako su pred drugi krug predsjedničkih izbora najavili koalicioni sporazum koji ni do danas nije objavljen.

Uslov SAD i Brisela je vlada bez DSS koji strane diplomatije okrivljuju za paljenje ambasada na mitingu za Kosovo i Metohiju. Saradnja SNS sa demokratama nije moguća i to je do sada nekoliko puta ponovljeno iz DS. Na istoj liniji je i SPS, a iz ove stranke su čak i između dva predsjednička kruga najavili da ostaju sa DS.

Iako je nova vlada, koju će po svemu sudeći činiti DS koalicija oko SPS i LDP, na korak do formiranja, malo je vjerovatno da će u srijedu na sastanku kod Nikolića biti i saopšteno da je formirana nova parlamentarna većina. Ni u jednoj od stranaka ne žele da licitiraju datumima. Poruke iz DS i SPS su da vlada treba da bude stabilna i da riješi probleme.