Sramota Ministre!

Homeinmedia danas

Sramota Ministre!

33 artikla po MEGA akcijskim cijenama i ove sedmice

Zašto naša privreda ne učini značajniji pomak napred? Zašto BH privreda posrće? Kako i ne bi, kad ključne privredne odluke donose apsolutni ekonomski laici. Ljudi koji nijednu knjigu iz ekonomskih oblasti od korice do korice pročitali nisu. Samoprozvani eksperti, menadžeri i nadriprivrednici. 

Od ministra privrede USK-a u najmanju ruku šta bismo trebali očekivati jeste da barata pokazateljima, egzaktnim podacima, parametrima, a ne ispraznim političkim frazama poput: „sataniziranja Cazina“ , „zavade naroda“, „vi mene ne volite“, „Kamber kriv za sve“ i sl. 

U svom nekontrolisanom izljevu bijesa i dokazivanju nedostatka elementarnog znanja, ministar nijedan naš izneseni podatak nije demantirao, niti obrazložio njegovu netačnost. Međutim, nije mu ni zamjeriti, jer on to i ne umije. Onaj ko mu podvali da potpiše „Listu poticaja privrednim subjektima“ dobrano ga nasamari, a da on jadan to nije ni shvatio nije. 

Kada analiziramo ministrovu analogiju, uviđamo da je ona na nivou prosječnog osnovnoškolca ili nekog ko nikad nijednu knjigu iz ekonomije pročitao nije. Tako naš ministar samouvjereno kaže kako je logično da općine s više stanovništva imaju više firmi i da treba da dobiju više para. 

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u publikaciji „Unsko-sanski kanton u brojkama 2020“ – Velika Kladuša na dan 30.6.2019. godine ima 40.099 stanovnika, dok Sanski Most ima 39.852 stanovnika. (strane 10 i 12 publikacije) Prema ministrovoj naprednoj analogiji Velika Kladuša bi trebala imati i veći broj obrta, međutim ima ih 405, dok Sanski Most ima 655. 

Možda laže Federalni zavod za statistiku jer je „pod direktnim utjecajem sanske SDA“ u cilju omalovažavanja neprikosnovenog i u historiji našeg kantona nezapamćenog ministrovog svakodnevnog doprinosa privredi Unsko-sanskog kantona. 

Međutim, ako pogledamo podatke objavljene na web stranici OECD-a koji prikazuju broj poduzeća u pojedinim zemljama vidimo da npr. Slovenija ima 17.099 malih poduzeća do 9 zaposlenih, dok Srbija ima 11.893 istih poduzeća. Istovremeno Srbija ima trostruko više stanovništva. (6.963.764 naspram 2,080,908). Ne valja vam logika ministre, ili i OECD navija za SDA?

Ako laže koza ne laže rog, stara je narodna poslovica. Pa ministre pogledajte stranu 9 „USK-a u brojkama 2020“ u kojoj su navedeni kodovi branši (G -trgovina, H -prijevoz i skladištenje i I – Ugostiteljstvo), pa saberite koliko obrta je u Sanskom Mostu, a koliko u Cazinu. Ako ne umijete, imate dovoljno savjetnika, pomoćnika, naredite – neko će znati. 

Vidimo da je broj obrta na području Sanskog Mosta koji se bave trgovinom, prevozom i ugostiteljstvom 310, dok je na području Cazina 362. 

Ministar je odobrio pomoć za 146 subjekata iz Sanskog Mosta, a istovremeno 255 subjekata iz Cazina. Jesu li ovo kako vi kažete ministre lažni podaci?

Koja je logika ministre da od 10 obrta u Cazinu njih 7 dobije poticaje, a u Sanskom Mostu 4,7 od 10? Kažete sve fer, nepristrasno i transparentno. Ako ne možete vi objasniti tu logiku koja se krije iza ovog „ravnomjernog razvojnog podviga“, neka nam je barem objasni onaj ko vam poturi da potpišete tu listu.

Ministre za savladavanje osnova ekonomije toplo preporučujemo knjige: „Ekonomija“ – P.A Samuelson i W.D. Nordhaus. Dobra je i „Osnove ekonomije“ – N. Gregory Mankiw. Pokušajte!

U vašem reagovanju ministre kažete da je preko 1000 pravnih subjekata dobilo sredstva. Recite ministre kada su ih dobili? U Sanskom Mostu vaš poticaj još niko dobio nije, osim na papiru. Listu ste objavili prije 20 dana uz rok prigovora od 3 dana, vjerovatno da što prije isplatite sredstvaŠta čekate ministre? Isplaćujte!

Kažete ministre da je Inmedia pojela više budžetskih para, nego što je sanska privreda dobila za razvoj. Ponovo paušalno i bez egzaktnih pokazatelja, što bi narod rekao „šuplja“. Odgovorno tvrdimo ministre da vi i ne znate koliko je privreda dobila iz općinskog budžeta.

Izazivamo vas ministre da prezentirate podatke koliko ste vi koštali budžet USK-a za vrijeme vašeg ministrovanja, (plate, dnevnice, putovanja, topli obrok, regresi, službeno vozilo, reprezentacija, ručkovi i mnoštvo ostalih privilegija), a koliko ste obezbijedili za razvoj privrede. Mi ćemo iznijeti podatke koliko je iz budžeta Sanskog Mosta urađeno za privredu, jer vi to ministre očigledno ne pratite, ili iz nedostatka interesa ili nedostatka vremena jer ga koristite za silno dokazivanje svojim nalogodavcima.

Kažete ministre da je u Sani malo stanovništva, malo firmi i da zbog toga nam dajete i malo poticaja. Ministre, Sanjani nikad nisu bili mali i neće to nikad biti. Ne znate vi ministre da su ti kako vi kažete „mali Sanjani“ ostvarili najveći izvoz na kantonu. To što niste smogli snage da čestitate lokalnoj vlasti koja je stvorila takav poslovni ambijent, stvar je vašeg ega, ali trebali ste ministre smoći snage da barem čestitate vrijednim sanskim privrednicima koji su ostvarili ovaj uspjeh.

Ministre, Sanjani su nezadovoljni s vama i vašim podilaženjem drugima, pokažite djela ako ih imate ministre! Ako ne vjerujte šta o vama misle Sanjani, kandidirajte se za načelnika, ne bježite od tog izazova.

Kamber je već obznanio da se toj utakmici raduje.

Upravo je taj „strašni“ Kamber (vaša noćna mora), digao ruku u Parlametu F BiH za raspodjelu sredstava kantonima od čega je i naš kanton dobio 20 miliona.  A vaši iz Nezavisnog (Šepićevog) bloka nisu glasali. 

Kažite ministre istinu građanima i privrednicima da ta sredstva čekate da budu prebačena, ali i istinu da su za nju u Parlamentu F BiH ruke digli Hamdija Abdić – Tigar, Husein Rošić, Azra Hadžić i „opaki“ Asim Kamber.

Istina je ministre vječna, a laž je sramna odlika vašeg ministarskog mandata, a istina je ministre i to da portal inmedia.ba, niti od Farisa Hasanbegovića (lokalne vlasti), niti od kantonalnog nivoa jednog jedinog feninga dobili nismo.

Neka vas je sram!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0