instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Srbija razmatra slanje hiljadu pripadnika sigurnosnih snaga na Kosovo

Srbija razmatra slanje hiljadu pripadnika sigurnosnih snaga na Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je kosovski premijer Albin Kurti “nastavio okupaciju sjevera Kosova i najavio da će Srbija uslijed najnovijih dešavanja razmotriti mogućnost da na Kosovo pošalje do 1.000 pripadnika sigurnosnih snaga”

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije naveo da je nakon što je Kurti “napadao vino i rakiju i srpski narod u Velikoj Hoči i nakon što je sa kosovskom policijom maltretirao djecu u vrtiću u Leposaviću, u četvrtak navečer poslao kosovsku policiju na sjever Kosova.”

“Prema našim saznanjima 300-350 kosovskih policajaca sa dugim cijevima i oklopnim vozilima upali su na sjever Kosova i blokirali Kosovsku Mitrovicu i stacionirali se u mješovitim naseljima. Povod za upad policije na sjever KiM je navodno to što su Albanci koji tu žive uplašeni zbog svega što se dešava. Podsjetit ću vas i da je prije dva dana bio obračun Kurtija sa građanima sjevera kako bi nametnuo održavanje izbora”, rekao je on.

On je izjavio da policija sa juga Kosova po Briselskom sporazuma i tački 9. nema pravo da bude prisutna na sjeveru Kosova.

“To svi znaju, i svi se prave ludi i dopuštaju Kurtiju da sprovodi akcije i gazi Briselski sporazum. To su policajci pod punom ratnom opremom, zaustavljaju ljude i maltretiraju. Nakon ovog Kurtijevog poteza uslijedit će veoma značajne promjene u dijalogu, ali o tome će više govoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić”, istakao je Petković

Prema njegovim riječima, Beograd će po Rezoluciji 1244 razmotriti povratak do 1.000 pripadnika bezbjednosnih snaga Srbije na Kosovo.

“Vučić je mnogo puta ponovio da nećemo dozvoliti novi pogrom našeg naroda. Nadam se da oni koji treba da urazume Kurtija shvataju ovu poruku, jer nećemo dozvoliti da naš narod strada. Neka oni na zapadu vode računa, kako ne bi bili iznenađeni našim odlukama, jer nismo mi ti koji provociramo i kršimo sporazume. Sve to radi Kurti, a neko to dozvoljava”, dodao je Petković.

Treba dodati je kosovska policija saopćila kako su u četvrtak navečer, oko 23 sata, u selu Srbovac u opštini Zvečan pripadnike policije napala naoružana lica.

Navode da je do incidenta došlo oko 23.00 u trenutku kada su policijske jedinice bile na redovnoj dužnosti, u patroli.

Iz policije poručuju da su naoružane osobe dugim puškama izvršile napad iz vozila marke Audi sa KM registarskim oznakama.

KOMENTARI