instant fap

Srbijanska vlada odlučila povisiti PDV sa 18 na 20 posto

Srbijanska vlada odlučila je u ponedjeljak povisiti opću stopu poreza na dodanu vrijednost sa 18 na 20 posto, što vrijedi od oktobra i što je samo jedna od mjera smanjenja proračunskog deficita, budući da je za to smanjenje i otplatu javnog duga ove godine Srbiji potrebno rekordnih 4,4 milijarde eura.

Srbijanski ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić novinarima je rekao da je Vlada u ponedjeljak usvojila 12 zakona, kojima je cilj uvođenje reda u javne finansije, kao i rebalans budžeta, a prema njegovim riječima svaka odgoda fiskalne konsolidacije Srbiju bi za godinu do dvije dovelo u situaciju sličnu Grčkoj.

Paket mjera omogućit će smanjenje budžetskog deficita sa 7,1 posto BDP-a na 6,7 posto do kraja ove godine.

Prema riječima predsjednika srbijanske vlade Ivice Dačića, te bi mjere parlament trebao usvojiti već iduće sedmice, što prvi su koraci vlade i prve mjere koje omogućavaju da se “zaustavi krvarenje”. Cilj srbijanske vlade jest da se u idućoj godini deficit smanji na četiri posto, kako bi se postavio temelj za opći skonomski razvitak zemlje.

Dakić smatra kako se Srbija mora zaduživati jer treba potaknuti proizvodnju i zato je potrebno razgovarati s MMF-om, čiji predstavnici ovoga tjedna stižu u Beograd, te te s drugim svjetskim finansijskim institucijama, kao i s Rusijom i Kinom.

KOMENTARI