instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Šta nikako ne smijete da radite kad napolju grmi i sijeva

Šta nikako ne smijete da radite kad napolju grmi i sijeva

Sezona grmljavinskih nevremena u punom je jeku, a ovi savjeti mogli bi vam spasiti život…

Stigla je sezona čestih grmljavina, a oni koji ih se istinski boje vjerojatno jedva čekaju da prođe. S druge strane, fotografi obožavaju ovu sezonu. Oni su rođeni lovci na munje.

No, bili u prvoj, drugoj ili nekoj trećoj skupini potrebno je znati zanimljive stvari kojima se možete zaštiti od udara groma.

Smrtnost do 30 posto

Smrtnost od udara groma je od 10 do 30 posto, dok od 50 do 70 posto preživjelih ima značajne poremećaje, najčešće živčanog sustava.

U godini dana u cijelom svijetu umre oko 1.000 ljudi od udara groma. Primjerice, statistika govori kako je 2012. u SAD-u grom ubio 28 ljudi, a ozlijedio njih 139.

Munja je pojava pražnjenja elektriciteta u oluji. Zvučna posljedica je

grmljavina. Cijeli taj fenomen, naziva se grom.

Kada smo na otvorenom, bezbroj je savjeta kako se zaštiti od udara groma. Pa tako kažu da treba izabrati najniža mjesta gdje nema vode, čučniti i pognuti se naprijed, a rukama obuhvatiti koljena. Osnovna je logika ovog položaja smanjiti tjelesnu visinu i što manjom površinom tijela dodirivati tlo

Ne smije se ležati ispružen na zemlji, ne smije se stajati ispod stabala, ispod metalnih konstrukcija i slično.

U zatvorenom prostoru nije preporučljivo stajati kod prozora, otvorenih vrata, metalnih stupova, slavina, utičnica i električnih prekidača. Savjetuje se ne koristiti telefon i mobitel, ne tuširati se, prati rublje ili posuđe te isključiti uređaje.

Vjerojatno ste nebrojno puta čuli kako je, kad grmi, potrebno isključiti sve električne aparate. Stvar je u tome da ako zgradu ili kuću u kojoj se nalazite pogodi grom, elektricitet će verovatno prolaziti električnim instalacijama do tla. Zato nije poželjno ni telefonirajte na telefon uključen kablom u zid, potrebno je izbjegavati tekuću vodu, perilice rublja i suđa i sve ostale kućanske aparate uključene u struju.

U onim ekstremnim situacijama, ako ste vi upravo taj nesretnik kojeg će pogodit grom to možete predosjetiti ovako:

Ako osjetite da vam trnci prolaze tijelom ili vam se kosa neočekivano nakostriješi, velika je vjerojatnost da će vas u tom trenu pogoditi grom! Čučnite, spustite glavu i pokrijte uši rukama kako biste se zaštitili.

Najčešće zablude

– opasno je dirati osobu koju je pogodila munja,

– munja ne udara dva puta na isto mjesto,

– munja udara uvijek najviši objekt.

KOMENTARI