instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Šta skriva “Bobijaško oko”

Šta skriva “Bobijaško oko”

Talentovani i višestruko nagrađivani fotograf Vladimir Tadić iz Čelinca, govorio je o impresivnoj fotografiji “Bobijaško oko” koja je nagrađena na fotografskom konkursu “Čarobna Krajina.

Prema njegovim riječima, jedno od plavnih izvora Lušci polja nazvano je “Bobijaško oko” zbog samog izgleda, a smješteno je ispod istoimenog brda Bobija podno planine Grmeč.

Ovaj prirodni fenomen nalazi se na dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta.

“‘Oko’ je za mene čudo još od djetinjstva. Kada smo bili djeca, mogli smo da ga posjetimo samo uz pratnju odraslih, a priče koje su nam pričali o ‘Oku’, ostavile su tada snažan doživljaj na nas“, naveo je fotograf Vladimir Tadić.

Istakao je da je pomenuta fotografija nastala tako što je želio da ovaj nesvakidašnji prizor vidi noću.

Prijatelj mi je pomogao da fotografišem, imali smo samo lampu. Tako da je ovaj poduhvat sastavljen od više snimaka doveo moje fotografske vještine do samih granica“, kazao je Tadić za “Centralni portal”.

Mondo je ranije pisao da je “Bobijaško oko” estavela – prirodna rupa ili jama u koju voda uvire i iz koje s vremena na vrijeme izvire. Ali nije izvor.

Estavela funkcioniše po principu spojenih posuda jer je spojena sa podzemnim kanalima i vodama. Kada je vrijeme padavina, vode sa okolnih planina i područja podzemnim kanalima napune estevelu, pa se voda iz nje izlije na okolno polje.

U suprotnom slučaju, padavine prestanu, dođe suša i voda iscuri kroz estavelu kao kroz sifon. Lokalno stanovništvo ljeti tu napaja stoku i sklanja se od vrućine.

Naučnici su tokom istraživanja rađenih za vrijeme SFRJ otkrili da je ovo Oko povezano s ogromnom podzemnom akumulacijom svježe vode kao i sa izvorima rijeka Dabar i Zdena.

U dubinama estavele i podzemnih voda živi endemski vodozemac dinarskih krajeva – čovječja ribica.

KOMENTARI