instant fap

Stari rimski most

Stari rimski most

most-majdan

Područje općine Sanski Most obiluje kulturno istorijskim spomenicima od neprocjenjivog značaja, a jedan od takvih objekata je Rimski most preko riječice Gračanice, u mjestu Stari Majdan. Odlukom Komisije za zaštitu kulturno istorijskog naslijeđa, ovaj most je uvršten u kulturno istorijske spomenike od posebne važnosti i stavljen je pod zaštitu države.  Rimski most u Starom Majdanu svjedok je istorijskog kontinuiteta života na ovim prostorima. Radi se o području koje je bogato željeznom rudom koju su Rimljani kopali i talili, te potom razvozili širom svoga carstva.

Prije Rimljana to su činili drugi narodi koji su živjeli na ovim prostorima, a o tome svjedoče prave planine treske koja nastaje kao otpad u procesu taljenja željezne rude. Također, na prostoru Majdanskih planina, i danas se mogu pronaći manje ili više primitivne talionice željezne rude. Iskorištavanje rudače bogate željezom nastavljeno je i poslije Rimljana, u srednjovjekovnom periodu, a svoj intenzitet dobilo je u turskom periodu, kada se Stari Majdan razvio u ekonomsko i administrativno središte ovih područja. Iz perioda vladavine Rimljana, kao trajno istorijsko svjedočanstvo ostao je stari kameni most, ali i kanalizaciona mreža kojase, što je zanimljivo, dijelom i danas nalazi u upotrebi u ovom mjestu.

Ovaj most preko rijeke Gračanice bio je dio starog rimskog puta kojim se željezna ruda transportovala sve do rimske pokrajnie Dalmacija. Ostaci rismkih cesta i danas su vidljivi. Stari most se pominje i u turskim dokumentima iz 16. vijeka, kada je vršena njegova popravka i gdje se također navodi da potiče iz rimskog perioda. Prema pričama mještana, lukovi mosta su nekada bili toliko visoki da je ispod njih mogao projahati konjanik na konju.

Prema mišljenju istoričara, tragovi opeke u sastavu mosta svjedoče o tome da su ga uistinu načinili stari Rimljani, a pretpostavlja se kako je to bilo u prvom ili drugom vijeku nove ere. Mosta je, kako se pretpostavlja, kasnije nadograđivan i popravljan. Zanimljivo je da je nedavno jedan mještanin, koji živi u blizini mosta, obavljajući građevinske radove pored svoje kuće, slučajno otkopao ostatke rimskog bunara. Sve to svjedoči o tome da je Stari Majdan mjesto s dugotrajnim istorijskim kontinuitetom života, a kako Majdanci vole reći, gdje god da se zakopa na širem području ovog mjesta pronaći će se neki od istorijskih artefakta iz naše povijesti.