instant fap

Štrajk prosvjetara se nastavlja, inspekcijski nadzor i u sanskim školama!

Štrajk prosvjetara se nastavlja, inspekcijski nadzor i u sanskim školama!

Iako je Vlada USK prihvatila poziv na dijalog, upućen od strane predstavnika sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, ni ovaj sastanak vladajućih i prosvjetara nije bio uspješan. Kako javljaju iz oba sindikata, štrajk se nastavlja do ispunjenja zahtjeva.

Ujedinjenosti krajiških prosvjetnih radnika svakako je doprinijela politička mjera zabrane štrajka, što predstavlja dosad neupamćen presedan u demokratskoj državi, ali i činjenica da aktuelna vlast radi sve da ospori razložnost štrajka. 

Većina režimskih medija ne objavljuje dopise koje upućuju predstavnici Sindikata nego prenose saopćenja Vlade, potvrđujući svoju ovisnost i jasnu stranačku opredijeljenost, dok nedavno postavljeni direktori vrše torturu i mobbing nad uposlenicima. Kantonalni inspektori su skoro svakodnevno na terenu i u Sanskom Mostu, a samo u jednoj sanskoj školi je rukovodilac prijavljen čak tri puta u samo nekoliko dana i to zbog kršenja radničkih prava, mobbinga te prisiljavanja uposlenika na rad mimo obaveznog zakonskog minimuma poslova tokom trajanja štrajka. Nezvanično saznajemo da će u narednim danima sanske prosvjetare obići i predstavnici Sindikata, a upravo zbog poduzimanja daljih mjera protiv ovih direktora.

 Aktuelna vlast, nakon neupitnih propusta i skandala s migrantskom krizom, sječom nepodobnih kadrova u obrazovanom i zdravstvenom sektoru, stranačkim upošljavanjima na neodređeno i sumanutim trošenjem finansijskih sredstava na zadovoljavanje potreba isključivo svojih kadrova, pokušava u javnosti stvoriti sliku stabilnosti i obezvrijediti borbu neistomišljenika. Ipak, pobune građane sve su glasnije, a s njima i pozivi na ostavke odgovornih ministara.  

KOMENTARI