instant fap
NaslovnicaVijesti

Stranka Angele Merkel danas pretrpjela veliki poraz na izborima

Stranka Angele Merkel danas pretrpjela veliki poraz na izborima

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel pretrpjeli su danas veliki poraz na izborima u najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna – Vestfalija, pokazuju rezultati ankete na biračkim mjestima.

Izbori u ovoj pokrajini održani su 18 mjeseci prije izbora na državnom nivou, na kojima se očekuje borba Angele Merkel za treći kancelarski mandat.

Anketa njemačkog javnog servisa ARD pokazala je da je Socijaldemokratska stranka (SPD) osvojila 39 odsto glasova i da će moći da formira stabilnu koalicionu većinu sa Strankom zelenih, koja je osvojila 12 odsto glasova.

Merkelina Hrišćansko demokratska unija (CDU) dobila je samo 26 odsto glasova. Ovakvi rezultati mogli bi da ohrabre ljevičarsku opoziciju da pojača kritike Merkeline politike štednje koju promoviše širom Evrope.

Sjeverna Rajna – Vestfalija je zapadna njemačka pokrajina koja ima više stanovnika od Holandije i ekonomiju na nivou turske privrede.
CDU je zabilježila najlošiji rezultat u ovoj pokrajini od Drugog svjetskog rata.

Slobodne demokrate, koje su na federalnom nivou dio vladajuće koalicije, vratiće se u parlament Sjeverne Rajne – Vestfalije, poslije kolapsa u ovoj pokrajini prije nekoliko godina.

Piratska stranka, koja se zalaže za veće slobode na internetu, prvi put je izašla na izbore u ovoj pokrajini i uspjela da uđe u regionalni parlament, što joj je četvrti ovakav uspjeh na lokalnim izborima, pokazuju rezultati ankete.

KOMENTARI