instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Sud BiH / Optuženi u predmetu Lutka osuđeni na ukupno 101 godinu zatvora!

Sud BiH / Optuženi u predmetu Lutka osuđeni na ukupno 101 godinu zatvora!

Optuženi u predmetu „Lutka“ osuđeni su danas na Sudu BiH na ukupno 101 godinu zatvora.

U Sudu BiH danas je izrečena prvostepena presuda optuženima u predmetu Lutka kojima je ukupno izrečena 101 godina i osam mjeseci zatvora.

Bojan Cvijan je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, Muhamed Ramićna osam, Ljubiša Lalović na pet godina i deset mjeseci te Marko Krajišnik na 18.

Istom presudom Dejan Vukosavljević je osuđen na četiri, Nermin Tahirović na tri,Elvira Kajević na dvije te Azim Kajević na pet godina i deset mjeseci zatvora. Elvis Zlatić je osuđen na tri godine, Dragan Obućina na osam, Vladan Parađina na osam,Anes Kurbegović na 15 godina te Mladen Mičić na godinu zatvora.

Odlukom suda pritvor je odmah određen Cvijanu, Ramiću, Parađini, Krajišniku i Obućini, te ih je zadržala sudska policija. Pritvor je određen, navodi Faktor, i Anesu Kurbegoviću, koji nije prisustvovao izricanju presude te je izdata naredba za njegovo hapšenje.

Optužbe su oslobođeni Dragan Jeftović, Benjamin Halilović i Mehmed Kajević.

Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju postoji mogućnost žalbe. Suđenje je trajalo dvije godine.

Tokom glavnog pretresa zbog organiziranog kriminala, a u vezi s nekoliko pljački transporta novca te likvidacija u Istočnom Sarajevu sudilo se prvooptuženom Bojanu Cvijanu, Marku Krajišniku, Ljubiši Laloviću, Muhamedu Ramiću, Dejanu Vukosavljeviću, Elvisu Zlatiću, Elviri Kajević, Mehmedu Kajeviću, Benjaminu Haliloviću, Draganu Obućini, Anesu Kurbegoviću, Mladenu Mičiću, Draganu Jevtoviću, Azimu Kajeviću, Nerminu Tahiroviću, Vladanu Parađini te Davoru Elezu, koji se nalazi u bijegu.

Tokom procesa iz predmeta „Lutka“ izdvojeni su postupci Seadu Roboviću i Edinu Ahmetspahiću, koji su se nagodili s Tužilaštvom te su osuđeni na po pet godina zatvora.

Izdvojen je postupak i Slobodanki Tošić, koja je osuđena na dvije i po godine zatvora, ali se i ona nalazi u bijegu te je za njom raspisana Interpolova potjernica.

U izdvojenom postupku Davor Mandić je osuđen na sedam godina zatvora, Himzo Ćato na dvije te Admir Ahmetspahić i Slaviša Bobar na po godinu zatvora.

Tokom dokaznog postupka, podsjeća Avaz, Tužilaštvo i odbrane izveli su niz svjedoka te su prezentirali veliki broj materijalnih dokaza.

U glavnom pretresu svjedočili su i Anđelko Veljančić, svjedok pod imunitetom, te Đorđe Ždrale zvani Đoka (izdržava 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog likvidacije Ljubiše Savića zvanog Mauzer), koji je opisao kakve su okolnosti vladale u podzemlju Republike Srpske. Ova grupa se tereti da je u tri navrata bezuspješno pokušala da ga likvidira zbog njegovog sukoba s Darkom Elezom, koji se nazali na izdržavanju devetogodišnje zatvorske kazne u Sremskoj Mitrovici u Srbiji.

Također, Sud je 1. aprila 2014. godine donio rješenje kojim se postupak u odnosu na optuženog Benana Dorića obustavlja zbog smrti optuženoga. Dorić je izvršio samoubistvo vješanjem u dvorištu porodične kuće u Sarajevu.

Isto rješenje doneseno je i 30. juna 2014., nakon što je umro optuženi Dragan Vujičić, kojeg je pokosio infarkt.

KOMENTARI