instant fap

Suđenje Ratku Mladiću

Suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid počinjen u BiH, nastavljeno je u ponedjeljak poslije dvonedjeljne pauze iskazom svjedoka Grge Stojića o strijeljanju hrvatskih civila u okolini Sanskog Mosta u jesen 1992. godine, koje je on preživio

 

Stojić je izjavio je da su njega i petoricu mještana iz sela Škrljevita kod Sanskog Mosta 2. novembra 1992. u obližnjoj šumici strijeljala četvorica pripadnika srpskih snaga koje je predvodio Daniluško Kajtez. Prethodno su ih opljačkali i pretukli.

– Kad su nas postrojili i pretresali, rekli su da su “šešeljevci”, precizirao je svjedok, koji je tada imao 24 godine.

Nikola Kovačević, koji se ranije zvao Daniluško Kajtez, pred Sudom BiH 2007. osuđen je na 12 godina zatvora za zločine u Sanskom Mostu počinjene od aprila do augusta 1992. godine.

Svjedok je kazao da su im iz puškomitraljeza pucali s leđa. On je, kako je rekao, pogođen u lijevu ruku i pao je, a potom je pogođen u kuk.

Nakon što su počinioci zločina otišli, Stojić je pobjegao. Izjavio je da je, poslije prve pomoći ukazane u Sanskom Mostu, bio transportovan u banjalučku bolnicu, gdje su ga operisali. Nekoliko dana kasnije, kako je naveo, smjestili su ga u improvizovanu ćeliju u bolnici, gdje su on i drugi nesrpski pacijenti bili prebijani.

– Tukli su nas po ranama kundacima, štakama i nogama – ko je stigao, vojnici i civili, opisao je svjedok. U decembru 1992. je oslobođen i upućen u Hrvatsku. Poslije nekoliko operacija, ostao je 70-odstotni invalid.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva izvršen u sedam bosanskohercegovačkih opština, među kojima je i Sanski Most. Njemu je na teret stavljen i genocid počinjen u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladićev branilac Dejan Ivetić ustvrdio je u unakrsnom ispitivanju je da je Kajtez bio “obični kriminalac” koji je zločin počinio “iz koristoljublja”, a ne pripadnik VRS-a.

– Ne mogu se složiti s tim, jer kriminalac ne čini baš takva zlodjela, a i nastoji se prikriti, odgovorio je svjedok, potvrđujući, međutim, da je Kajtez nosio civilnu odjeću.

Njegovo ime, kako je precizirao, prvi put je čuo od policijskog inspektora u bolnici u Banja Luci.

Predočivši svjedoku da su dvojica od trojice Kajtezovih saučesnika bili maloljetnici, od kojih je jedan imao samo 15 godina, advokat Ivetić sugerisao je da su oni bili suviše mladi da pripadaju vojsci.

Stojić je potvrdio da je o dobi počinilaca kasnije čuo, kao i da ih je Kajtez pozvao da zločinom osvete poginule prijatelje.

Svjedok je kao tačno prihvatio i da 2007. godine na suđenju Kajtezu i jednom saučesniku pred sudom u Banja Luci nije mogao da ih identifikuje i da su oni potom oslobođeni.

Jutrošnje zasjedanje počelo je u odsustvu optuženog Mladića koji je, kako je kazao predsjedavajući sudija Alphons Orie, odbijao da napusti pritvorsku jedinicu u Scheveningenu dok ne završi doručak. Mladić se u sudnici pojavio poslije sat vremena.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u utorak, 30. oktobra, javlja BIRN Justice Report.

KOMENTARI