instant fap
NaslovnicaSport

Sudije koje vide sve i ne vide ništa

Sudije koje vide sve i ne vide ništa

Nakon kardinalnih sudijskih grešaka u susretu Španije i Hrvatske, sinoć smo mogli vijdeti kako UEFA kroji stvari u punom smislu te riječi.

Marko Dević je šutirao prema golu Joe Harta, lopta je barem desetak centimetara prešla gol-liniju prije nego je u polje vratio Chelseajev John Terry. Gledaoci poted malih ekrana, navijači na stadionu, reprezentativci Ukrajine, svi su vidjeli da je bio gol. Svi osim petorice sudija.

Da je Ukrajincima priznat regularan gol, s obzirom na to da je Švedska pobijedila Francusku, doveo bi se u pitanje plasman Engleske ili (ne daj Bože) Francuske u četvrtfinale. Ne, Platini jednostavno takvo nešto nije smio dopustiti.
Teniskim riječnikom rečeno, linijski sudija koji je stajao kod gola Engleske bio je udaljen svega metar, dva od lopte, ali nije vidio, ili nije želio da vidi da je ona prešla gol-liniju.
Samim tim, zaista smiješno zvuči izjava predsjednika UEFA Michela Platinija data nekoliko sati prije utakmice između Engleske i Ukrajine.
“Zašto imamo više golova na ovom turniru? Mislim da svi znaju razlog, pet sudija stvari čine lakšim. Sada kada na terenu imamo petoricu sudija, oni sve pokrivaju i sve vide. Ne donose odluke prije nego dobro razmotre situaciju”, tvrdio je Platini.
Izgleda da sudije vide samo ono što im se kaže. Nažalost, ovo je postala surova realnost modernog fudbala u režiji UEFA i FIFA. Evropska i svjetska fudbalska federacija favorizuju “velike” reprezentacije i to je postalo toliko očigledno da je počelo da boli. Boli sve istinske zaljubljenike u ovaj sport, a pogotovo one na kojima se “kola slome”.