Suđenje Branku Basari za zločine u Sanskom Mostu

HomeLokalne temeSanski Most

Suđenje Branku Basari za zločine u Sanskom Mostu

Penzioneri žele kutak za društveni život

U okviru suđenja Branku Basari, optuženom za ratni zločin nad civilima Bošnjacima, danas su iz zgrade Općinskog suda u  našem gradu, putem video linka, svjedočili i svjedoci iz Sanskog Mosta.

Podsjetimo da je suđenje započelo prije godinu dana pred Višim sudom u Beogradu. Basara je optužen po 21 tački, kao odgovoran za ubistva, prisilna preseljenja, zatvaranje i napad na civilno stanovništvo u naseljima Mahala, Muhići, Otoka, Briševo, Stara Rijeka, Stari Majdan, Hrustovo, Vrhpolje, Lukavice, Begići i Kenjare. Broj žrtava naveden u optužnici je 200.

Mnogi svjedoci protiv Basare su danas u poodmakloj životnoj dobi, zbog čega je omogućeno svjedočenje putem video linka, a za to postoje i neki drugi razlozi.

Jedan od zločina navedenih u optužnici protiv Basare dogodio se 31. maja 1992. godine nakon što su srpske snage ušle u zaselak Begići i odvele stanovnike, civile, do Vrhpoljskog mosta.

U optužnici se kaže da je tada Basara učestvovao u ubistvima civila kojima je naredio da skoče sa mosta, i kad su oni to uradili, njegovi vojnici su pucali na njih i ubili ih.

Basara je prvobitno optužen u Bosni i Hercegovini 2014. Slučaj je prebačen u Srbiju 2020. godine, gdje se i dvoja suđenje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0