HomeUncategorized

“Super nana” penje se na dvadesetak metara visoke lipe

Nagrađene svadbene fotografije Alvina Harambašića

Zejnep Akili (68) je nana osmero unučadi iz turskog grada Zonguldaka, a bavi se nadasve zanimljivim poslom za život. Nana Zejnep se vere na dvadesetak metara visoke lipe kako bi ubrala lipov cvijet i preživjela prodajom istog.

Ova vremešna “penjačica na lipe” uopće ne koristi ljestve ili neka slićna pomagala. Ona se vere pomoću izuzetne vještine a nožem stručno sijeće cvjetove lipe, koje potom suši i prodaje na pijaci.

“Muž mi je umro prije 24 godine. Od tada se bavim prodajom svojih poljoprivrednih proizvoda i lipovog cvata koji uberem. Dovoljno zarađujem i uspjela sam odgojiti petero djece i osmero unučadi”, rekla je nana Zejnep.

Napominjući da se od svoje rane mladosti verala po komšijskim voćnjacima, Zejnep je kazala da ovaj posao nije opasan ukoliko dobro poznajete stablo i jačinu njegovih grana.

“Djeca se bune i zabranjuju mi da se penjem na drveće, ali ja do sada nikada nisam pala. Penjat ću se dok budem imala snage za to”, rekla je odlučna nana.

Ovisno o godišnjem dobu, pored lipovih, nanu Zejnep možemo vidjeti i na stablima kestena i hrasta, kako sakuplja plodove, a potom ih prodaje na pijaci.