instant fap
NaslovnicaBiH

U centru Beča sjećanje na genocid u Srebrenici

U centru Beča sjećanje na genocid u Srebrenici

U centru Beču danas je počela manifestacija sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Desetine preživjelih Bošnjaka iz Podrinja, ali i brojni Austrijanci kao i članovi prijateljskih nevladinih organizacija iz Evrope, okupili su se na centralnom gradskom trgu Stephan Platz kako bi obilježili 17. godišnjicu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Skup je organiziralo udruženje „Srebrenica – Beč, platforma Bosna-Austrija”, u saradnji sa Muzejom grada Sarajeva i njemačkim udruženjem  „Sudost Europa” iz Berlina. Današnja manifestacija dio je projekta „Za svaku žrtvu po jedna maramica” u okviru kojeg će Bosanske i Nijemice, članice udruženja „Srebrenica-Beč” i „Sudost Europa” izvesti maramice sa imenima 8.372 žrtava genocida u Srebrenici.

Predsjednica Udruženja „Srebrenica -Beč, platforma Bosna-Austrija” Fahra Hajdarević izjavila je da je jedan od ciljeva današnjeg skupa u Beču da se izvrši pritisak na austrijski parlament kako bi usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i spriječio njegovo negiranje.

„Mora prestati negiranje genocida i namjera da se umanji broja žrtava. Srpska udruženja u Austriji stalno organiziraju skupove i tribine s ciljem da relativiziraju genocid i šire svoju lažnu istinu o bosanskom ratu. Mi tražimo da se u Austriji donese zakon kojim bi se zabranilo i strogo kaznilo svako negiranje genocida”, poručila je Hajdarević.

Među učesnicima dašanje manifestacije u glavnom  austrijskom gradu je najviše članova familija žrtava genocida. Hajdarević je jedna od njih.

„Izgubila sam  više 100 članova moje porodice u Srebrenici. Moramo stalno i na svom mjestu ponavljati šta su Srbi učinili našem narodu. Mi preživjeli moramo biti glas nedužnih žrtava genocida”, naglasila je.

Bosanskohercegovačka udruženja veoma su aktivna u Austriji u pokušajima da se javnosti u toj zemlji predoči stavrna istina o ratu u BiH i razmjerima zločina. Asocijacija CSI iz Linza organizirala je do sada niz tribina i akcija čiji je cilj bio širenje istine i pomirenje.