Susret Čovića i Radončića: Nema razloga da se ne ubrza evropski put BiH

HomeVijestiBiH

Susret Čovića i Radončića: Nema razloga da se ne ubrza evropski put BiH

Finaliziran tekst mehanizma koordinacije

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić poručili su da među ovim koalicionim strankama nema neriješenih pitanja i da nema razloga da se ne ubrza evropski put BiH.

Čović i Radončić razgovarali su sinoć u restoranu u mjestu Polog blizu Mostara o odnosu među strankama i pomacima u Federaciji BiH (FBiH), a dogovorili su da političke teme rješavaju u institucijama.

Oni su rekli novinarima da je susret bio nezvaničan i u prijateljskoj atmosferi i da je poslužio za razmjenu mišljenja i stavova.

Lideri dvije stranke naglasili su da treba raditi na poboljšanju odnosa dva naroda u FBiH.

Ovaj susret prethodno je novinarima nakon sjednice Kolegijuma SDA najavio i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović, istakavši da će on prethoditi trilateralnom sastanku.

Čović je izrazio uvjerenje da će pitanje mehanizma koordinacije biti riješeno na sjednici Savjeta ministara BiH.

Lider HDZ-a pozvao je Izetbegovića da sjedne sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i pokuša da riješi problem u vezi sa Srebrenicom.

Komentarišući najavljeni referendum u Republici Srpskoj, Čović je rekao da se “mora razmišljati o evropskom, evrotlantskom putu, bez obzira na sve probleme”, prenijeli su federalni mediji.

“To znači da BiH mora biti jedinstvena sa svim obilježjima i atributima države BiH. A to, opet, možemo samo sjedeći zajedno i te probleme polako riješiti, ne iritirajući bilo ko koga”, rekao je Čović.

Radončić je ocijenio, govoreći o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj, da je to “nedvosmisleno antidejtonska aktivnost”, te da u ime stranke i svoje lično ime izražava veliku zabrinutost i negodovanje ovim potezom.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0