instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Sutra predsjednički izbori u Egiptu

Sutra predsjednički izbori u Egiptu

Za predsjedničke izbore u Egiptu koji se u 5.000 godina dugoj historiji ove zemlje prvi puta odvijaju demokratskim putem, glasanjem naroda, interesuje se i javnost u cijelom svijetu

Otkako je Ustavni sud u Egiptu donio niz odluka kojima je izazvana politička zategnutost, većina stanovništva sa velikim nestrpljenjem očekuje ko će od kandidata postati prvi predsjednik izabran demokratskim putem nakon tridesetogodišnje vladavine Hosnija Mubaraka.

Iako su odluke Ustavnog suda imale ne tako dobar efekat na opoziciju, narod Egipta je 25.januara 2011.godine pokrenuo revoluciju,te prava dobivena u toj borbi želi zaštiti pod svaku cijenu.

Stanovnici na ulicama Egipta se trenutno ne interesuju za posljedice i uticaj odluka Ustavnog suda, kao ni za Evropsko prvenstvo u nogometu, potpuno su se skoncentrisali na iščekivanje rezultata predsjedničkih izbora.

Za predsjedničke izbore u Egiptu koji se u 5.000 godina dugoj historiji ove zemlje prvi puta odvijaju demokratskim putem, glasanjem naroda, interesuje se i javnost u cijelom svijetu.

U subotu i nedjelju,u više od 10 hiljada glasačkih centara glasat će 40 milijardi registrovanih birača, nakon čega će prvi puta dobiti predsjednika države kojeg sami biraju.
Za vrijeme izbora bit će preduzete i velike mjere predostrožnosti, a sve pritužbe oko validnosti glasanja moći će se uputiti Komisiji za predsjedničke izbore.

Muhammed Mursi: “Bit ću predsjednik svih ljudi”

U prvom krugu predsjedničkih izbora najviše glasova osvojio je Muhammed Mursi, rođen 1951. godine. Školovao se u Egiptu i jedno vrijeme u Kaliforniji u SAD-u, a odmah po povratku u svoju zemlju uključio se u političke tokove. Od 2000. do 2005.godine bio je nezavisni zastupnik stranke “Muslimanska braća”.

Ahmed Shefik: “Sačuvat ću prava stečena revolucijom”

Nezavisni kandidat za predsjednika koji očekuje bolje rezultate u drugom krugu glasanja, Ahmed Shefik rođen je 1941.godine.

Shefik ima vojnu naobrazbu i učestvovao je u ratu protiv Izraela. Vojnu karijeru u Komandi zrakoplovnih snaga nastavio je u Ministrastvu civilne avijacije.Očekuje se da će dobiti glasove liberalnog dijela stanovništva.