instant fap
NaslovnicaMagazin

Svaki dan uzimate vitamin C? Evo šta se događa u vašem organizmu

Svaki dan uzimate vitamin C? Evo šta se događa u vašem organizmu

Vitamin C je prirodni sastojak određenih namirnica, nekima se dodaje a može se pronaći i kao suplement, pojašnjava američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH), a prema riječima dr. Darren Mereiniss, ovaj je vitamin esencijalan dio prehrane, pa je važno znati šta će svakodnevna upotreba učiniti našem zdravlju.

Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a među najčešćim simptomima spadaju gubitak težine, umor, upaljene desni koje znaju krvariti, rane kojima treba dugo da zacijele, prehlada za prehladom i sl. Tu se ubrajaju i učestale infekcije urinarnog trakta.

MOŽE POMOĆI TIJELU DA SE OPORAVI

“Vitamin C je esencijalna komponenta vezivnog tkiva i igra važnu ulogu u zarastanju rana“, napominje Dr. Mareiniss.

SADRŽI ANTIOKSIDANTE

Dr. Mareiniss pojašnjava kako vitamin C djeluje kao antioksidant i može spriječiti oštećenje stanica i igra preventivnu ulogu kada je u pitanju oksidativni stres.

MOŽE POJAČATI PROIZVODNJU KOLAGENA

Dr. Mareiniss pojašnjava kako je ovaj vitamin potreban za biosintezu kolagena i zato je glavni sastojak mnogih proizvoda za njegu kože.

MOŽE DJELOVATI KAO PREVENCIJA RAZVOJA RAKA

Prema pisanju NIH, puno je istraživanja dokazalo kako vitamin C može spriječiti razvoj raka, a većina studija pokazuje poveznicu između unosa vitamina C i raka koji nastaje na plućima, dojci, crijevima…

MOŽE POBOLJŠATI RAD SRCA

Prema riječima stručnjaka, postoje dokazi kako ovaj vitamin sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti. Jedna je velika studija uključila preko 85 000 žena u istraživanje i tako otkrila kako unos ovog vitamina putem hrane ili suplementa djeluje kao zaštita od koronarnih bolesti srca. Ostale su pokazale kako može umanjiti rizik od infarkta.

MOŽE ZAŠTITI OD GUBITKA VIDA

NIH također nudi dokaze kako vitamin C može prevenirati pa čak i liječiti makularnu degeneraciju i mrenu, dva vodeća uzroka gubitka vida kod starijih osoba.

MOŽE PREVENIRATI SKORBUT

Prema riječima dr. Mareiniss, akutni manjak vitamina C može voditi do skorbuta – iako on se rijetko javlja u razvijenim zemljama – a simptomi se mogu javiti mjesec dana nakon što u organizmu dođe do manjka ovog vitamina. Simptomi uključuju umor i upalu desni. Ipak, stanje se može pogoršati pa će donijeti i depresiju, upale desni i čaj gubitak zuba. Ako se ne liječi, može biti fatalno.

MOŽE POMOĆI KOD PREHLADE

Smatra se da ovaj vitamin utječe na jačanje imuniteta, ipak stručnjaci ističu da ne mora biti tako efektivan u sprečavanju prehlade kako mislite. Vitamin C može skratiti trajanje bolesti i ublažiti simptome kod opće populacije, pojašnjava NIH.

MOŽE UTJECATI NA POJAVU BOLI U TRBUHU

Kako vitamin C nije toksičan, ne može uzrokovati jake negativne posljedice nakon konzumacije, ali može uzrokovati probleme u gastroenterološkom sustavu, poput proljeva, mučnine i grčeva.

MOŽE UZROKOVATI BUBREŽNE KAMENCE

Postoje neki dokazi da visok udio vitamina C može pojačati udio kiseline u bubrezima i mokraći što pak može utjecati na razvoj bubrežnih kamenaca.

MOŽE PREVENIRATI NEDOSTATAK ŽELJEZA

Ovaj vitamin pomaže tijelu da što bolje apsorbira željezo, a jedan je studija dokazala da 100 mg ovog vitamina pojačava apsorpciju spomenutog minerala za čak 67 posto.

KAKO PREPOZNATI MANJAK VITAMINA C?

Sklonost infekcijama, malaksalost, bolest u zglobovima, ali i suha koža tijela, rane koje sporo zarastaju i sl. samo su neki od znakova upozorenja koji nam govore da bismo trebali povećati unos ovog snažnog antioksidansa. Prvo na što pomislimo kad je riječ o vitaminu C dodatci su prehrani i konzumacija citrusnog voća, ali dobro je znati da su šipak, kupus, acerola, zeleno lisnato povrće, kivi i jagode, također, izvrsni izvori vitamina C.

KOJE JOŠ NAMIRNICE SADRŽE VITAMIN C?

Chilli papričice: Pola šalice narezanih chilli papričica sadrži 107.8 mg vitamina C, a znanstvenici sa Sveučilišta u Buffalu otkrili su kako su papričice bogate kapsaicinom, spojem koji ih čini ljutima, a pomaže ublažiti bolove u mišićima i zglobovima.
Crvena paprika: Šalica narezanih crvenih paprika sadrži skoro tri puta više vitamina C od naranča. Također, ovo povrće bogato je vitaminom A koji je izvrstan za zdravlje očiju.
Zelena paprika: Šalica zelenih paprika sadrži dnevnu dozu unosa vitamina C, a također su dobar izvor hranjivih vlakana koji pomažu u radu metabolizma i probave. Kelj: Kelj je bogat vitaminom A te vitaminom K, a sadrži 80 mg vitamina C. Nadalje, čestom konzumacijom kelja unosite u tijelo dovoljnu dnevnu dozu minerala i nezasićenih masnih kiselina.
Brokula: Ovo je voće bogato vitaminom C i vlaknima, a po serviranju sadrži samo 30 kalorija. Neka istraživanja čak pokazuju kako može pomoći u prevenciji više vrsta raka.
Papaja: Papaja je egzotično voće, a brojne su studije pokazale kako čisti sinusne kanale, kožu čini mekšom i sjajnijom te jača kosti. Jedna šalica sadrži 88 mg vitamina C.
Jagode: Crveno i slatko voće puno je vitamina C te bogato folnom kiselinom, kalijem, željezom i magnezijem, odnosno mineralima koji su dobri za zdravlje srca i krvožilnoga sustava. Ako niste znali, jagode pomažu održati i vaše zube bijelima.
Ananas: Osim što sadrži 78 mg vitamina C, ananas je bogat enzimom bromelainom koji ublažava nadutost te djeluje protuupalno pa olakšava oporavak mišića nakon tjelovježbe, piše Večernji.

KOMENTARI