instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Šveđani pomažu opstanak srednje škole u Sanskom Mostu

Šveđani pomažu opstanak srednje škole u Sanskom Mostu

Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” u Sanskom Mostu obilježila je 25 godina od svoga osnivanja i to je danas jedina obrazovna ustanova na području Unsko-sanskog kantona koja školuje učenike u oblasti agrarne proizvodnje.

Međutim, škola se već dugo vremena nalazi u velikim problemima zbog smanjenja broja učenika, pa je tako ovu školsku godinu započela sa najmanjim brojem učenika od svoga osnutka, a prema riječima Senada Tičevića, direktora škole, u klupama je tek 41 učenik.

Ipak, probleme s kojima se suočavaju pokušaće prevladati povezivanjem sa školama iz Švedske, koje također obrazuju učenike u oblasti poljoprivrede. “Predstavnici jedne takve škole, koja se nalazi u blizini Geteborga, danas su nam u posjeti. U posljednje tri godine razgovaramo s njima i uskoro ćemo uspostaviti saradnju u oblasti razmjene učenika, nastavnog osoblja, projekata i iskustava iz oblasti kojima se bavimo. Smatramo da će to biti jedna lijepa priča koja će privući učenike”, rekao je juče Tičević.

Inače, ova saradnja je inicirana od strane Bosanaca i Hercegovaca koji žive i rade u Švedskoj, među kojima je i Sead Lađarević, inače profesor u pomenutoj švedskoj školi.

“Šveđani su zainteresovani da se ovaj projekat ne ugasi, da nastavi živjeti i spremni su da pomognu kroz različite oblike i vidove saradnje. Također, razgovarali smo i o mogućnosti da uspostavimo saradnju ovdašnjih poljoprivrednih udruženja sa sličnim udruženjima u Švedskoj”, kaže Lađarević. Gosti iz Švedske su obišli školu, kao i ekonomsko dobro koje se nalazi u njenom sklopu, te su izrazili zadovoljstvo potencijalima koje nudi. “Mislim da se ovdje može organizovati i provoditi kvalitetna nastava, a mi smo spremni za svaku vrstu saradnje i pomoći”, kazao je Stig Anderson, gost iz pomenute skandinavske zemlje.

Pomenuto poljoprivredno dobro u okviru kojeg učenici stiču praktična znanja uključuje farmu muznih grla, plastenike, voćnjake i obradive površine, pa je škola u situaciji da proizvodi za sopstvene potrebe, ali i tržište.

Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” izgrađena je poslije rata uz pomoć Vlade Švedske kao jedna od najmodernijih ustanova takvog tipa u Unsko-sanskom kantonu i jedina koja školuje kadar u oblasti poljoprivrede. U prošlosti kroz ovu školu prošlo je mnoštvo učenika, ali stanje u školi nikada nije bilo teže nego što je sada.

KOMENTARI