Svi raspoloživi vaučeri Vlade FBiH na platformi odmoriubih.ba su već rezervisani: Turistički djelatnici zadovoljno trljaju ruke

HomeVijestiBiH

Svi raspoloživi vaučeri Vlade FBiH na platformi odmoriubih.ba su već rezervisani: Turistički djelatnici zadovoljno trljaju ruke

Dokument dostavljen ministrici Turković: “Non-paper” Hrvatske i još pet zemalja EU-a o BiH

Turistički vaučeri od 200 KM, koje je osigurala Vlada FBiH, dostupni su od 8. augusta, a mogu se koristiti do kraja ove godine. Među ponuđenim turističkim paketima je nekoliko hotela u Mostaru, a ekipa Oslobođenja i O kanala provjerila je koliko su domaći turisti zainteresovani za odmore u ovom hercegovačkom gradu, kojeg je i CNN uvrstio među najljepše male gradove u Evropi.

STIŽU UPITI

Na online platformama kupi.ba, te citydeal.ba mogu se pronaći turistički paketi i iskoristiti vaučeri od 200 KM koje je osigurala Vlada FBiH. Treća platforma na kojoj je bilo moguće kupiti vaučer bila je odmoriubih.ba. Na ovoj platformi je naglašeno kako su svi raspoloživi vaučeri iskorišteni i trenutno nije moguće izvršiti kupovinu ponuda sa vaučerima na ovoj stranici.

”S obzirom na to da je određeni broj kupaca odabrao plaćanje uplatnicom, u procesu smo obrade pristiglih uplata te ukoliko se ispostavi da neki od kupaca nije dostavio uplatnicu na vrijeme, vratit ćemo taj vaučer u prodaju u skladu sa pravilima”, saopšteno je na stranici Odmori u BiH.

Najmanji turistički paket koji se mora kupiti je 250 KM. Dakle, osoba koja uplati 50 dobit će 200 KM. Ovaj program će trajati dok se ne utroše dva miliona maraka, a najkasnije do 31. decembra. Iz federalnog Ministarstva okoliša i turizma se nadaju kako će se na ovaj način motivisati građani da posjete sve ljepote BiH.

”S obzirom na to da sam ja, kao i većina ostalih ljudi, posjetila više evropskih zemalja i gradova, nego bosanskohercegovačkih, radujem se tome. Bit će od velike pomoći. Mislim da će još više oživjeti turizam, a Mostar je inače jedan od najposjećenijih gradova u BiH, tako da se iskreno radujem ovome”, rekla nam je Irma Nametak.

Upiti stižu od jutros, doduše otkako sam došao u smjenu, zasigurno da su povećali obim posla, ali u konačnici to će se i isplatiti. Bit će od velike pomoći, pogotovo u usporedbi s prošlom godinom. Prošle godine su i sami gosti bili pomalo u grču, što zbog antigen-testa, što zbog mjera koje su se morale poštovati, tako da je ove godine nastupila ekspanzija u turizmu, a dokaz tome je i obim posla, kao što sam rekao, u smislu poziva i zainteresovanosti za ovu ponudu”, rekao nam je Đani Fejzić, djelatnik hotela.

Semir Tucaković, vlasnik motela Emen, navodi kako su proteklih dana imali povećan broj upita za rezervacije i dostupne vaučere. Poput Mostara, velika je zainteresovanost i za ostale bh. gradove.

Turistički paket sadrži minimalno jedno noćenje za jednu ili više osoba, ali samo jedna osoba može iskoristiti vaučer za kupovinu paketa. Osigurano je 10.000 vaučera, a već prvog dana rezervisana ih je većina. Prema evidenciji sa online platformi, velika je zainteresovanost za odmor u Mostaru i okolini. Pored domaćih, Mostar bilježi veliki broj posjeta stranih turista, a CNN je na svoju listu najljepših gradića Evrope uvrstio upravo grad na Neretvi. Lorena dolazi iz Meksika i kaže nam da je oduševljena.

”Volim Mostar. Jako je lijepo mjesto. Ljudi su nevjerovatni, hrana je odlična. Naravno, tu je i Stari most sa prekrasnim pogledom i sva ova priča oko historije, zgrada i mosta je nevjerovatna”, kazala nam je Lorena, te dodala kako se nije pokajala što je Mostar uvrstila u plan putovanja za ovu godinu.

Na stranici CNN-a piše kako se Stari most, koji su izgradile Osmanlije u 16. stoljeću, dugo smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0