instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Svjetska nagrada za umjetnost dodijeljena Edini Selesković iz BiH

Svjetska nagrada za umjetnost dodijeljena Edini Selesković iz BiH

Edina Selesković, savremena umjetnica međunarodne karijere, dobitnica je svjetske nagrade World Citizen Artists Award 2020, koju uručuje sedam cijenjenih fondacija i kulturnih institucija Velike BritanijeGalerija BelgraviaGandhi fondacijaPeaceDai365Bristol studentska unijaEmmanuel JalMarta Gomez i This is Mi Brave.  

Edina je osvojila ovu globalnu nagradu za projekt unikatne umjetničke instalacije Beating Heart koja povezuje nove tehnologije i savremenu umjetnostpubliku i kreativnost.

Svijet umjetnosti je duboko pogođen ovom krizom COVID-19, ali štaviše, širom svijeta se njeni efekti osjećaju na tako mnogo drugih načina: strahnevjericaekonomska teškoćaborba i gubitak ljudskih života. Ipak, nevjerovatno je cijeli svijet povezan s ovom tragedijom na isti način. Ljudi su shvatili da su zajedno u ovome.

Multimedijalnost Beating Heart instalacije čine: skulpturaporukesvjetloproširena stvarnostinteraktivnost i zvuk. Publika je premijerno imala priliku ne samo vidjeti instalaciju u samom centru Sarajeva, na platou Narodnog pozorišta u decembru 2019. godine, nego i učestvovati u njenom virtuelnom realizmu.

Među hiljadama projekata iz cijeloga svijeta, Beating Heart, pružajući inovativno iskustvo posjetiocu u spoju umjetnosti i novih tehnologija, je izdvojena u konkurenciji kao impresivna poveznica budućnosti i današnjice. Sveobuhvatnim pristupom u umjetničkom pogledu na novu stvarnost i nove komunikacije, instalacija promovira umjetnost koja izlazi van okvira galerija i muzeja, potiče solidarnost i emocije, ali i nova promišljanja o vremenu u kojem živimo

Edina kontinuirano miče granice s radom na multimedijalnim savremenim instalacijamakoje su već predstavljene u 12 država Europe i čija se svjetska turneja nastavlja.

“Moje umetničko djelo je multimedijalna instalacija koja je fokusirana na ideje o povezivanju. Prvi put je izložena ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, na Trgu Susan Sontag, mjestu koje govori o sarajevskoj tragediji, ali i o opstanku i ponosu Sarajeva. Koristila sam savremenu estetiku i nove tehnologije da bih kroz instalaciju poslala snažnu poruku. Kroz kombinaciju skulpturesvjetla i zvuka u velikom obimu, Beating Heart pruža iskustvo koje može da dijeli u offline i online svijetu. U pokušaju da podstaknem interakciju između umjetničkog djela i gledalaca, moja instalacija jača ideju solidarnosti“, ističe Selesković.

Ona dodaje da su u jezgri njenog rada s umjetničkim instalacijama uvijek skuplture. Na te skulpture gleda, kako navodi, kao na platforme za različite medije uz svjetlozvuk i interaktivne aplikacije kao sastavne dijelove instalacije.

“Multimedijalni pristup produžava život svakog djela, pružajući različita iskustva noću i danju, gledano izbliza ili izdaleka, u fizičkom i digitalnom prostoru, razbijajući barijere između autora i gledatelja“, kaže umjetnica dodajući da je njen rad oduvijek podrazumijevao povezivanje različitih medija, omogućavajući im nadogradnju jednih na druge.

“Vjerujem da multimedija pomiče granice jedinstvenog umjetničkog izraza, stvara izazov koji vrijedi istražiti. Taj izazov omogućava mi nova znanje i nove vještine. Rad u javnom prostoru, za razliku od mog rada u galeriji, nikad nije zaista dovršen. Svaka lokacija znači iznova i ponovno osmišljavanje, doživljavanje mog rada svaki put iznova. Moje ideje su moje blago. Inspiraciju pronalazim u svemu, svakog dana. Voljela bih samo da imam više sati u danu, da mogu sve svoje ideje ostvariti”, poruka je Edine Selesković.

KOMENTARI