instant fap
NaslovnicaSport

Tea Baždarević, kćerka Meše Baždarevića, jedna je od najboljih sportskih novinarki u Francuskoj

Tea Baždarević, kćerka Meše Baždarevića, jedna je od najboljih sportskih novinarki u Francuskoj

Tea Baždarević, kćerka bivšeg selektora bh. tima Mehmeda Baždarevića, jedna je od najboljih sportskih novinarki u zemlji Trikolora, piše Life.ba.

Trenutno radi za TV 5 Monde, France 24 i Telefute (koji prenosi prvu i drugu nogometnu ligu Francuske).

Posebno pozornost Tea je skrenula prošle godine kada se u Francuskoj održavalo Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene. Direktno je izvještavala za sve francuske TV kuće i na kraju je proglašena za najbolju novinarku. Poslije sjajnih izvještavanja dobila je ponudu da radi i za jednu američku TV kuću, ali nije prihvatila.

Žurnalistikom se bavi već devet godina, a prvo je studirala jezike – engleski, njemački i španski. Kada je okončala ovaj studij, željele je da se edukuje za novinarstvo. Studirala je u najvećoj i najboljoj školi žurnalistike u Lileu, a stanovala je u Grenoblu. Prvo je radila kao radio novinar u Francuskoj.

Treba naglasiti kako je Tea na početku karijere bila politički novinar. Izvještavala je o dešavanjima između Izraela i Palestine, problemima u arapskom svijetu i situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama.

No, pošto je trenirala karate, taekwondo i jahanje konja, željele je da se iskuša u sportskom novinarstvu. U jednom momentu su joj predložili da radi za TV5 Monde, da izvještavaj o sportskim dešavanjima u cijelom svijetu s naročitim naglaskom na afričke zemlje. To je bilo prvo iskustvo. Onda je počela sarađivati sa TV kućom Frnace 24 – kanal koji se emituje u cijelom svijetu. Tu je uradila nekoliko sjajnih intervjua i na spominjanje njenog imena svi su ”dizali palac gore”.

”Ja joj ponekad prigovaram jer ne želi da ide dalje. Ali specijalisti novinari je stalno hvale. Naglašavaju kako bi mogla još napredovati”, kaže za Life.ba Mehmed Baždarević.

”Mislim da je sport zavoljela zbog mene, ali iskreno da kažem da nikada nisam vršio pritisak kada se zapošljavala, niti sam se miješao. Govori tri svjetska jezika, plus francuski. Sve su to bili argumenti da dobije dobar posao”, istakao je popularni Meša.

Posebno je pratila Zmajeve u trenucima kada je njen otac bio šef državnog tima. Putovala je na sve utakmice i u tim trenucima je slala izvještaje za francuske medije.

”Tea je rođena u Francuskoj, ali često zna reći da je Bosanka. Sretan sam što je izašla na pravi put. Iskreno, mogla je da ne radi nikada, ali to nije željela”, zaključio je Baždarević.

KOMENTARI