instant fap
NaslovnicaSport

Damir Mulaomerović: Musa će puno profitirati. Neka ne misli sad o NBA

Damir Mulaomerović: Musa će puno profitirati. Neka ne misli sad o NBA

Džanan Musa vratio se na “stari kontinent”. Najbolji mladi bh. košarkaš je završio svoju dvogodišnju avanturu u NBA i vratio se na evropske parkete, a njegov novi klub je Anadolu Efes.

Iako se proteklih dana pisalo kako Musu žele Fenerbahče i Baskonia, na kraju je Bišćanin u dogovoru sa agentom Miškom Ražnatovićem odlučio pojačati Anadolu Efes. Zaključili su kako bi ovaj turski velikan mogao biti dobra odskočna daska ka brzom povratku u NBA.

Na temu Musinog dolaska u novi klub kao idealan sagovornik nametnuo se Damir Mulaomerović. Osim što mu je kao 17-godišnjaku dao šansu u reprezentaciji BiH, svojevremeno je također imao priliku igrati za Efes. Danas to označava jednim od najdražih perioda u svojoj bogatoj košarkaškoj karijeri.

Uvjeren je “Mula” da će Musa napravio odličan potez.

“Musa dolazi u jedan od najboljih evropskih klubova za koji sam i ja igrao. Trener koji je tu je i mene trenirao. Odabrao je jako dobar klub za povratak i mislim da će košarkaški puno, puno profitirati. A i Euroliga je nešto najbolje što se igra u Evropi. Morat će se samo prilagoditi na ovu košarku jer je u NBA je to potpuno drugačije. Ovdje se puno stvari bazira na taktičkim detaljima, puno se jače i više priprema za utakmice. Sasvim drugačija priča u odnosu na NBA”, kaže Damir Mulaomerović u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

Musa se nada da će se vratiti vrlo brzo u NBA kako bi završio započeti posao. Daje li mu Anadolu Efes realne šanse za to?

“U svakom slučaju ovo može biti dobra odskočna daska, ali ne treba biti opterećen s tim sada. Treba se fokusirati na to da se predstavi u što boljem svjetlu u ovih šest mjeseci. Talentovan je, uvijek je motiviran i uz radnu etiku kakvu ima i ne sumnjam da će pružati dobre partije. Ko zna, možda i ostane u Efesu. Znate i sami da je u sportu teško predvidjeti šta će se dogoditi za godinu, dvije… Sve će ovisiti od njegove igre, participacije toj igri”, ističe Mulaomerović.

Musa je finansijski ‘preko bare’ prošao vrlo dobro. U Netsima je za dvije sezone zaradio 3,5 miliona eura, ali s profesionalne strane nije bilo onako kako se nadao.

“Zašto nije napravio više? Eh, teško je bekovima iz Evrope koji odu tamo. Ja sam bio u Brooklyn Netsima za vrijeme ljetne lige, u njihovom trenerskom stafu i vidio sam kakvi se sve igrači tamo vrte. Teško je isplivati. Na kraju možda i nije dobio toliko prilike jer Brooklyn Netsi u zadnje vrijeme važe za jednu od najboljih franšiza, potvrđuje to i činjenica da su doveli jednog Hardena. Ipak, sve to njemu može biti samo dodatni motiv. Vjerujem da i on gleda na taj način cijelu ovu situaciju.”

Kroz razgovor sa Mulaomerovićem dotakli smo se i reprezentacije BiH

“Voditi reprezentaciju za mene je bila velika čast. Na poziciju selektora sam došao otvorenog srca, sa velikim ambicijama u situaciji kada je ona malo kome bila zanimljiva. Danas pamtim samo dobro iz tog perioda, naročito pobjede protiv Švedske. Drago mi je da Vedran Bosnić radi sada odličan posao i da se BiH plasirala na Eurobasket. Treba vjerovati u selektora i sve te momke.”

Danas je Mulaomerović angažovan kao trener tuzlanske Slobode.

“Situacija je dosta dobra, pogotovo jer smo pobijedili u posljednje dvije utakmice, što je znatno poboljšalo atmosferu. Doveli smo i dvojicu novih košarkaša Stronga i Lelića”, kaže na kraju Mula.

Cibona, Efes, Panathinaikos, Olympiacos, PAOK, Real Madrid… samo su neki od klubova za koje je ovaj proslavljeni playmaker svojevremeno igrao.

(Reprezentacija.ba)

KOMENTARI