instant fap
NaslovnicaLokalne temeOstalo

Tokom obilježavanja Dana bijelih traka kafići u Prijedoru ugasili muziku

Tokom obilježavanja Dana bijelih traka kafići u Prijedoru ugasili muziku

U vremenima krajnje zaoštrene retorike, napada na povratnike, institucije države Bosne i Hercegovine, prijetnji miru i sigurnosti, prijetećim izvođenjima pripadnika specijalnih snaga i vozila, demonstracije sile i svega što nas podsjeća na vrijeme bezumlja, iskrene ljudske geste, makar i najmanje, postaju nasušna potreba. Ponekad i krik običnog bosanskog čovjeka.

U znak sjećanja na hiljade ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini, na ulicama Prijedora je obilježen Dan bijelih traka.

Poznati prijedorski novinar i borac za prava povratnika, savjetnik aktuelnog potpredsjednika u bh. entitet Rs, Sudbin Musić, ukazao je na jedan takav primjer:

“Kako god, treba reći i to da muzike u kafićima u Prijedoru u toku šetnje u povodu Dana bijelih trka nije bilo. Sem u jednom, ali unutra. U nekim baštama ljudi su ustajali u znak poštovanja koloni u prolazu. Treba hrabriti prosti puk, treba ovo istaknuti“, naveo je Musić.

Musićeve navode potvrdio je i Satko Mujagić, jedan od preživjelih logoraša Omarske i Manjače.

“Čitam da u Prijedoru po kafićima tokom obilježavanja Dana bijelih traka ugašena muzika, a i da su neki gosti na terasi kafića ustali dok je kolona prolazila. Za svaku pohvalu! Mali znaci ljudskosti i poštovanja koji veoma znače“, istakao je Mujagić.

Kao i one suprotne, i ove iskrene ljudske geste treba uvijek isticati. Kao duboka nada i vjera da će bosanski duh i dobro u našem čovjeku nadvladati sile mraka i zla.

KOMENTARI