instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Tradicionalni Studentski pohodi: 1.500 mladih iz BiH krenulo u Istanbul

Tradicionalni Studentski pohodi: 1.500 mladih iz BiH krenulo u Istanbul

Oko 1.500 mladih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, uz poštivanje epidemioloških mjera, u nedjelju je u nekoliko termina krenulo na tradicionalni ”Studentski pohod” u Istanbul, u Republici Turskoj.

Na drugi ovogodišnji pohod u Istanbul u nedjelju je krenulo 27 autobusa.

S obzirom na to da je Istanbul jedan od najpopularnijih pohoda mladih iz Bosne i Hercegovine, a u skladu s epidemiološkom situacijom ove godine, organizatori nude četiri termina odlaska u grad na Bosforu.

Prethodni pohod održan je u julu, a za august planirana su dva termina, od 1. do 8. i od 15. do 22. augusta. Četvrti termin ove godine, kada su u pitanju pohodi u Istanbul, predviđen je za septembar.

Studenti iz cijele Bosne i Hercegovine provest će šest dana u Istanbulu i imat će priliku upoznati se s kulturnim i historijskim znamenitostima grada koji je dugo vremena bio kolijevka nekoliko civilizacija. Studente tokom pohoda očekuje dobra zabava, sklapanje novih prijateljstava i poznanstava, ali i učenje o gradu na Bosforu, njegovom kulturnom naslijeđu i prirodnim bogatstvima.

Ahmed Nurković, organizator ”Studentskih pohoda”, u izjavi za AA kazao je kako je riječ o tradicionalnom pohodu u Istanbul.

”Ovo nam je, poslije korone, prvo veliko putovanje i najveće putovanje u BiH u zadnje dvije godine. Ide nas trenutno 1.500 mladih ljudi, i studenata i mladih, jer nisu svi studenti, neki su završili studije, neki će tek krenuti na studje. Iz cijele BiH kreću prema Istanbulu, u 27 autobusa. Ovo je tradicionalno, svi su jako sretni i zadovoljni kako dosad sve protiče”, rekao je Nurković.

Dodaje kako su pohodi organizirani u četiri termina zbog epidemiološke situacije.

Nurković ističe kako već imaju razrađen plan pohoda po Bosni i Hercegovini, ali da je zbog pandemije još uvijek rano planirati putovanja prema Evropi.

”Tamo i dalje važe restrikcije, malo je teže sve iskombinovati i isplanirati. Međutim, mi imamo našu BiH i posebno smo ponosni na naše planinske pohode gdje obilazimo Prokoško jezero, Boračko jezero, Maglić, Treskavicu, Bjelašnicu, Lukomir i druge destinacije koje su jako interesantne, prelijepe i koje s nama posjećuje jako veliki broj ljudi. Tako da, čim se vratimo iz Istanbula, mi ćemo nastaviti s našim planinskim i domaćim pohodima po Bosni i Hercegovini”, kazao je Nurković.

Podsjetio je i na pohod u Moskvu organiziran prošle godine kada su već na putu prema BiH mnoge zemlje počinjale zatvarati granice i uvoditi mjere.

”Kada smo ušli u BiH, sve su se granice zatvorile za nama. Ovo (Istanbul, op. a) neka bude simbolično prvo veliko putovanje nakon korone”, naglasio je Nurković.

Mladi iz BiH uz ”Studentske pohode” svake godine u različitim terminima imaju priliku posjetiti mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi. Među popularnijim pohodima zasigurno je Istanbul koji svake godine ”pohodi” nekoliko hiljada mladih, a treba izdvojiti i Rim, Prag, Moskvu, Barcelonu, Pariz…

Nurković je izdvojio i prednosti putovanja autobusima jer je na dužim pohodima moguće obići nekoliko destinacija na putu ka odredištu.

Tradicionalna druženja mladih, na kojima se priča o uspomenama s pohoda, nastavljaju se i po povratku u BiH. Jedno je svima zajedničko, na pohode se kreće kako bi se stekla nova iskustva, sklopila nova prijateljstva i po pristupačnim cijenama obišle mnoge destinacije. Mnogi mladi više puta učestvuju u pohodima bez obzira da li je riječ o novim ili destinacijama koje su već ”pohodili”.

”Najvažnija stvar mladih ljudi koju mogu da steknu na putovanjima, jesu poznanstva. Pored iskustva, da upoznaju drugu kulturu, ono što ostaje jeste da upoznaju različite ljude iz različitih dijelova BiH. Svi se puno bolje i lakše upoznaju na putovanjima”, ističe Nurković.

Cilj cijelog projekta je da što veći broj studenata iz Bosne i Hercegovine putuje i obiđe Evropu po vrlo povoljnoj cijeni.

Najveće putovanje u Istanbul organizirano je 2019. godine, kada je u grad na Bosforu putovalo čak 40 autobusa iz cijele BiH.

KOMENTARI