instant fap

Tri načelnika više, ali…

Iako je čvrsto vjerovao u pobjedu na lokalnim izborima, SDP se ove godine i nije proslavio, mada je sve vrijeme poredio izbore 2008. godine, kada je imao samo osam načelnika, sa tim da ih je na ovim dobio čak tri više.

Ipak, na početku pres-konferencije predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija čestitao je svim novoizabranim načelnicima i vijećnicima iz svih stranaka, kao i nezavisnim kandidatima koji su dobili glas naroda.

Boli Novi Grad

– SDP je na ove izbore ušao sa osam izabranih načelnika, a kako sada stvari stoje, imamo tri više nego prije četiri godine, dakle 11. Vjerujemo da ćemo sa našim koalicionim partnerima, na osnovu rezultata iz četiri gradske općine u Sarajevu, odnosno rezultatima u Brčkom, također, biti u poziciji da smo politička partija broj jedan, kazao je Lagumdžija.

Najbolniji poraz SDP-a je onaj u sarajevskoj Općini Novi Grad i Bihaću, gdje su sada svoja mjesta dobili načelnici iz SDA. Ipak, SDP je dobio načelnike u nekim manjim sredinama.

– Izgubili smo nekoliko načelnika koje smo imali prije četiri godine, prije svega u Novom Gradu, Bihaću, Varešu i Kaknju. S druge strane, naša poznata uporišta ostala su Tuzla, Gračanica, Živinice i Općina Centar. Ipak, dobili smo načelnike u još sedam sredina, pojasnio je Lagumdžija.

Lagumdžija je naglasio da su upravo oni partija cijele BiH, ali isto tako da u sredinama kao što su Čapljina, Grude, Stolac… gdje SDP uopće nije bio prisutan, od sada imaju svoje vijećnike.

– Izgubili smo načelnike u Novom Gradu i Bihaću, ali je očigledno da ljudi koji su došli poslije Damira Hadžića i Hamdije Lipovače nisu uspjeli postići tako dobar rezultat. Treba uzeti za primjer kandidata SDA u Zenici ili Novom Sarajevu. Očigledno je da su oni bili kandidati koji su postavili dobre korijene u svojim sredinama i uspjeli su napraviti mnogo veći rezultat, istakao je Lagumdžija.

Pada popularnost

Lagumdžija se prisutnima novinarima požalio da svaka vlast koja poduzme reformske korake na sredini svog mandata ima i najniži nivo popularnosti.

– Želimo da se sutra nastavi, da svi izabrani načelnici krenu raditi svoj posao, a mi ćemo im u tome pomoći, ali isto tako da završimo proces rekonstrukcija vlada.

Lagumdžija nije želio priznati da je zbog koalicije sa SBB-om, ali i padom Vlade koju su oni sačinjavali, pala i popularnost SDP-a u KS-u.

– Vrijeme će pokazati svoje. Očigledno je da smo u Novom Gradu napravili rezultat koji je volja građana i nemamo pravo da tražimo krivca, zaključio je Lagumdžija.

KOMENTARI