instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Tuberkuloza i AIDS vodeći uzrok smrtnosti od zaraznih bolesti

Tuberkuloza i AIDS vodeći uzrok smrtnosti od zaraznih bolesti

Brojem umrlih tuberkuloza se prvi put približila AIDS-u kao vodeći uzrok smrtnosti od zaraznih bolesti, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvještaju objavljenom u srijedu.

U 2014. godini od tuberkuloze (TBC) je u svijetu umrlo 1,1 milion ljudi, a u istom je razdoblju HIV/AIDS usmrtio 1,2 miliona, među njima i 400.000 zaraženih HIV-om i TBC-om, navodi WHO.

Izvještaj pokazuje da je sjajan uspjeh posljednjih deset godina ostvaren u pristupu zaraženih HIV-om terapiji koja je mnogima od njih pomogla da prežive infekciju.

Istodobno,  podaci govore da se tim dvjema svjetskim ubojicama ne pristupa jednako, kaže dr. Mario Raviglione, direktor programa TBC-a u WHO-u.

“Dobra je vijest da je od 2000. godine liječenje spasilo život 43 miliona oboljelih od TBC-a”, ali s obzirom na to da se većina oboljelih može uspješno liječiti, stopa smrtnosti “neprihvatljivo je visoka”, kaže Raviglione.

Izvještaj je sastavljen na temelju podataka iz 205 zemalja i teritorija o svim aspektima TBC-a, uključujući i oblike otporne na lijekove.

“Izvještaj zvoni na uzbunu jer čeka nas golem posao kako bismo smanjili smrtnost od te stare, ali izlječive bolesti”, kaže dr. Grania Brigden iz udruge Liječnici bez granica.

Za terapiju HIV/AIDS izdvaja se deset puta više novca nego za TBC, pa je za HIV/AIDS potrošeno osam milijardi, a za TBC 800.000 dolara, kaže Raviglione.

Jedan od razloga je što HIV/AIDS uvelike pogađa siromašne zemlje Afrike, a TBC prevladava u zemljama kao što su Indija i Kina, koje mogu same financirati domaće zdravstvo.

No i kad se taj faktor uzme u obzir jaz je prevelik i potrebno je još 1,4 milijarde dolara za finansiranje liječenja TBC-a u 2015.

KOMENTARI