U BiH 1,6 posto populacije konzumira “travu”

HomeVijestiBiH

U BiH 1,6 posto populacije konzumira “travu”

BiH dala zeleno svjetlo legalizaciji medicinskog kanabisa

Zakonski, status kanabisa mijenja se na globalnom nivou sa sve više zemalja koje dozvoljavaju ili još uvijek vrše pregovore u vezi s legalizacijom kanabisa u rekreativne svrhe i za medicinsku upotrebu. Donosimo mapu svijeta koja pokazuje gdje se kanabis najviše koristi. Na mapi je i naša zemlja.

Podaci objavljeni na Independentu pokazuju kako 1,6 posto građana BiH konzumira marihuanu.

Industrija kanabisa u SAD-u cvjeta u saveznoj državi Colorado koja je legalizovala rekreacionu upotrebu marihuane, zarada je od oktobra 2016. godine iznosila 72,8 miliona dolara.

Sve je više naučnih studija i dokaza koji idu u prilog biljci. Dokazan je veliki broj benefita koje ima za zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno.

U Velikoj Britaniji za posjedovanje marihuane slijedi kazna do pet godina, iako se mnogi zvaničnici, poput Jeremyja Corbina, bore za njenu legalizaciju.

U Francuskoj 11 posto, u Italiji 9 i u Španiji 9,2 posto stanovništva konzumira marihuanu. Evropske zemlje sa najmanjom stopom konzumiranja marihuane su Rumunija, Bjelorusija i Mađarska.

S druge strane, Island prijavljuje najveću upotrebu, sa oko 18 posto populacije koja koristi neku vrstu kanabisa.

U Kanadi i SAD-u 12,7 posto, odnosno 16,2 posto stanovništva konzumira kanabis, dok u Južnoj Americi kanabis nije toliko popularna droga. Primjetno korištenje prijavili su jedino Čile i Urugvaj.

Afričke zemlje također ne simpatišu marihuanu pa su tako korištenje prijavile Nigerija i Zambija.

Kada je riječ o Aziji, postoji nedostatak podataka, ali Kina i Rusija su također prijavile znatno korištenje.

Kada je riječ o zemljama u okruženju, postoje podaci za Hrvatsku i Crnu Goru. Pet posto hrvatske populacije konzumira marihuanu, kao i 1,9 posto Crnogoraca.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: