instant fap

U BiH 1,6 posto populacije konzumira “travu”

U BiH 1,6 posto populacije konzumira “travu”

Zakonski, status kanabisa mijenja se na globalnom nivou sa sve više zemalja koje dozvoljavaju ili još uvijek vrše pregovore u vezi s legalizacijom kanabisa u rekreativne svrhe i za medicinsku upotrebu. Donosimo mapu svijeta koja pokazuje gdje se kanabis najviše koristi. Na mapi je i naša zemlja.

Podaci objavljeni na Independentu pokazuju kako 1,6 posto građana BiH konzumira marihuanu.

Industrija kanabisa u SAD-u cvjeta u saveznoj državi Colorado koja je legalizovala rekreacionu upotrebu marihuane, zarada je od oktobra 2016. godine iznosila 72,8 miliona dolara.

Sve je više naučnih studija i dokaza koji idu u prilog biljci. Dokazan je veliki broj benefita koje ima za zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno.

U Velikoj Britaniji za posjedovanje marihuane slijedi kazna do pet godina, iako se mnogi zvaničnici, poput Jeremyja Corbina, bore za njenu legalizaciju.

U Francuskoj 11 posto, u Italiji 9 i u Španiji 9,2 posto stanovništva konzumira marihuanu. Evropske zemlje sa najmanjom stopom konzumiranja marihuane su Rumunija, Bjelorusija i Mađarska.

S druge strane, Island prijavljuje najveću upotrebu, sa oko 18 posto populacije koja koristi neku vrstu kanabisa.

U Kanadi i SAD-u 12,7 posto, odnosno 16,2 posto stanovništva konzumira kanabis, dok u Južnoj Americi kanabis nije toliko popularna droga. Primjetno korištenje prijavili su jedino Čile i Urugvaj.

Afričke zemlje također ne simpatišu marihuanu pa su tako korištenje prijavile Nigerija i Zambija.

Kada je riječ o Aziji, postoji nedostatak podataka, ali Kina i Rusija su također prijavile znatno korištenje.

Kada je riječ o zemljama u okruženju, postoje podaci za Hrvatsku i Crnu Goru. Pet posto hrvatske populacije konzumira marihuanu, kao i 1,9 posto Crnogoraca.

KOMENTARI