instant fap
NaslovnicaSanski Most

U opticaju ponovno tromjesečni recepti

U opticaju ponovno tromjesečni recepti

Zbog velike potražnje za receptima na koje se izdaju lijekovi sa esencijalne liste, česti su slučajevi da pacijenti ostanu bez svoje stalne terapije. S toga je Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko – sanskog kantona uveo takozvane ponovljive tromjesečne recepte.

Njih ovlašteni ljekari propisuju pacijentima koji boluju od hroničnih bolesti čime će u značajnoj mjeri biti riješen problem takozvanih zelenih recepata. Zavod zdravstvenog osiguranja USK osigurao je prvi kontigent od deset hiljada takozvanih ponovljivih tromjesečnih recepata koji su za drugi ovogodišnji kvartal, april, maj i juni distribuirani domovima zdravlja u svih osam općina kantona.

Kako nas je danas informisao dr. Hajrudin Bošković, direktor Doma zdravlja Sanski Most, u ovoj zdravstvenoj ustanovi takozvani tromjesečni recepti za hronične bolesnike su u opticaju već zadnjih dvadesetak dana. On naglašava da se ovi recepti izdaju hronično oboljelim pacijentiima, prvenstveno srčanim bolesnicima i pacijetima za visokim tlakom. Dr. Bošković naglašava, da ovih, kao i jednomjesečnih recepata ima u dovoljnim količinama, tako da se pacijenti ne trabaju brinuti da će biti uskraćeni za redovne terapije.

Iz zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko – sanskog kantona ističu da su ponovljivi recepti prelazno rješenje do uvođenja takozvanih elektonskih recepata koji se koriste u zaparnoevropskim zemljama.