instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

U posjetu BiH dolazi Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)

U posjetu BiH dolazi Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove organizacije.

Administratorica Power će posjetiti BiH u periodu od 19. do 21. januara da bi, kako kažu, još jednom istakla opredjeljenje Sjedinjenih Država za partnerstvo s građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani.

Tokom posjete, administratorica će se sastati sa lokalnim partnerima USAID iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa. Imaće sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu okoline, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, te preživjelima iz rata u BiH.

“Cijelim svojim angažmanom istaći će čvrsto opredjeljenje Sjedinjenih Država za promociju pomirenja, borbu protiv korupcije, podršku građanskom aktivizmu, promociju demokratskih reformi i vladavine zakona, te stvaranje novih ekonomskih prilika za građane BiH”, kažu iz USAID-a.

Ova posjeta dešava se u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike, navode dalje. Administratorica će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost.

KOMENTARI