instant fap

U Stockholmu obilježavanje 17. godišnjice genocida u Srebrenici

U organizaciji Bošnjačkog kulturnog centra i u švedskoj prijestonici Stockholmu sutra će biti obilježena 17. godišnjica genocida u Srebrenici.

Kako je Feni prenio Armin Osmančević iz Bošnjačkog kulturnog centra, godišnjica  genocida  u Srebrenici bit će obilježena projekcijom filma “Nebo iznad Srebrenice”, reditelja Philppa Rucha, inicijatora projekta “Stub srama”.

Film govori o tajnim protokolima s vanrednih sastanaka UN-a, prije masakra u Srebrenici. Novoobjavljeni zvučni zapisi, kao i dokumentacija koja pokazuje šta se zapravo dešavalo iza zatvornih vrata u sjedištu UN-a, dokazuju ono što je UN mogao učiniti da se spriječi genocid i ko je odgovoran za to.

Nakon filma planirana je otvorena diskusija s gostima, među kojima su reditelj Ruch, državni sekretar u švedskom ministarstvu za integraciju, diskriminaciju i zaštitu ljudskih prava Jasenko Selimović, parlamentarac Jonas Paulsson, profesor ljudskih prava Ove Bring, direktor organizacije Civil Rights Defenders Robert Hårdh i preživjeli Srebreničanin Adnan Ploskić.

KOMENTARI