instant fap

U toku konsultacije o Covid pasošima za građane Bosne i Hercegovine

U toku konsultacije o Covid pasošima za građane Bosne i Hercegovine

U toku se konsultacije svih nivoa vlasti kako bi se uspostavio pravni okvir za sistem digitalne potvrde u Bosni i Hercegovini zbog olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije koronavirusa.

Potvrđeno je to danas Feni u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine uz objašnjenje da se konsultacije vode uz koordinaciju tog ministarstva koje ima koordinacionu nadležnost u području zdravstva, uz učešće Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

“Sve to čini se kako bi se došlo do učinkovitog doprinosa postupnom ukidanju ograničenja uz istovremeno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja”, rečeno je u odgovoru Feni.

No, ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira za sistem za izdavanje Covid pasoša/Zelenog certifikata bosanskohercegovačkim građanima, mogao implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana.

O tom pitanju održan je sastanak 22. juna i s predstavnicima Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini te su Bosni i Hercegovini predstavljeni uslovi koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU za prepoznatljivost nacionalnih Covid potvrda unutar Unije.

U Ministarstvu su napomenuli da svi nivoi vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, već izdaju određene vrste dokumenata – potvrde s ciljem dokazivanja Covid statusa osobe bh. građanina koja putuje.

“Za sada još nemamo informacije, odnosno nije nam službeno prijavljeno da građani Bosne i Hercegovine imaju većih problema prilikom prelaska državne granice Bosne i Hercegovine s postojećim dokumentima – potvrdama u vezi njihovog Covid statusa”, podsjetili su.

Također, u toku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u Bosni i Hercegovini, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalima koji su to od Bosne i Hercegovine tražili te će se preduzimati i druge potrebne aktivnosti uz podršku svih nivoa vlasti u području zdravstva, a radi omogućavanja slobode putovanja građana u prelaznom periodu do utvrđenja sistema za verifikaciju Covid pasoša/Zelenog certifikata.

“O svim novim detaljima u pogledu napretka u procesu uspostavljanja pravnog okvira i implementacije sistema digitalne potvrde u Bosni i Hercegovini javnost će biti blagovremeno upoznata”, najavili su iz Ministarstva civilnih poslova.

KOMENTARI