instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Učenici i nastavnici iz 8 općina BiH zajedno promovišu dijalog, saradnju i kulturnu raznolikost

Učenici i nastavnici iz 8 općina BiH zajedno promovišu dijalog, saradnju i kulturnu raznolikost

Ovaj jedinstveni događaj u Prijedorskoj regiji u organizaciji NDC Prijedor održaće se u subotu 25.05.2019, od 11:00 do 15:00 časova na Mrakovici!

U edukativno-kreativno-sportskom događaju će učestvovati najmanje 350 učenika i prosvjetnih radnika iz osnovnih škola Prijedora, Sanskog Mosta i Oštre Luke koji od 2011. godine kroz „Nansen vršnjačke medijatorske sekcije i klubove“ ili dodatne časove učestvuju u NDC Prijedor programu “Mirovno obrazovanje – prevencija i upravljanje konfliktom”. 

S obzirom da se u maju mjesecu obilježava „Dan mladosti i Međunarodni dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj“, NDC je ovu aktivnost – izlet tematski povezao sa obilježavanjem ovog dana i promovisanjem pozitivnih vrijednosti kulturalne raznolikosti, dijaloga i aktivnostima izgradnje mira organizovanim u osnovnim školama Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta u školskoj 2018/2019. godini. 

“NDC Prijedor, kao organizacija čije aktivnosti su fokusirane na Prijedorsku regiju, ali i povezivanje sa aktivnostima iz istog područja djelovanja u čitavoj BH, ove godine, našu aktivnost na Mrakovici uspješno i razvija. Sretni smo da će nam se ove godine pridružiti i učenici sa nastavnicima iz svih Srednjih škola Kostajnice i Bosanske Krupe; saradnici NDC Prijedor projekta, kao učenici i nastavnici iz Jezera i Prozora/Rame; iz projekta NDC Mostara i Sarajeva. Manifestacijom na Mrakovici zajedno promovišemo pozitivne vrijednosti kulturnih raznolikosti, poštovanje različitosti, solidarnosti i tolerancije”, kazali su organizatori i pozvali sve zainteresovane da se uključe i podrže aktivnosti izgradnje mira.

“Aktivnost organizujemo na Mrakovici/Kozari koja nas, sa svojim naslijeđem iz 2. Svjetskog rata podsjeća na zajedničke vrijednosti i ujedinjuje u poštovanju naših različitosti”, istakli su iz NDC Prijedor.     

Steinar Bryn, osnivač Nansen dijalog mreže i počasni građanin Prijedora za 2014. prisustvovaće na ovoj aktivnosti, kao i predstavnici međunarodne zajednice, ambasada, međunarodnih organizacija, lokalnih samouprava, predstavnici medija i projektni partneri i saradnici NDC Prijedor. 

Organizatori se zahvaljuju Nansen centru za mir i dijalog, Lillehammer, Norveška, Gradu Prijedoru i Opštini Sanski Most, te tvornici keksa “Mira”, Prijedor i “Kiseljaku” iz Kiseljaka na pomoći u realizaciji ovog događaja.

KOMENTARI