instant fap
NaslovnicaSport

Uefa staje na kraj huliganima! Potpisalo 14 država, Hrvatska još ne

Uefa staje na kraj huliganima! Potpisalo 14 država, Hrvatska još ne

Tim se sporazumom Vijeća Europe i Uefe osigurava razmjena informacija obavještajnih službi policija raznih država, radi prevencije nereda na utakmicama

Uefa je uvjerena da će nova konvencija, koju je potpisalo 14 država, spriječiti ponavljanje slikanasilja i izgreda koje smo vidjeli na Euru u Francuskoj.

I Rusija je, kao domaćin idućega SP-a, jedna od država potpisnica tog ugovora između Vijeća Europe i Uefe, čija je glavna točka napredak komunikacije između obavještajnih službi međunarodne policije.

“Siguran sam da ćemo koristiti obavještajne izvore raznih policija. To dosad baš nije funkcioniralo 100 posto i siguran sam da će problemi biti puno manji ubuduće nakon što policije država počnu razmjenjivati informacije”, rekao je Michael van Praag, predsjednik Odbora za sigurnist Uefe.

Dodao je da svi zajedno mogu i moraju učiniti više da se zaustavi huliganizam, te da je Vijeće Europe ovom konvencijom načinilo važan korak ka tome. Ali i da se Uefa protivi promjeni domaćina i vremena početka utakmica visokog rizika.

“Vlasti su bile spremne za organizaciju tih utakmica, ali nitko nije očekivao da će izgredi biti na toj razini. Nije bilo nikakvih signala da bi moglo doći do takvih nereda”, dodao je govoreći o utakmici Engleska – Rusija u Marseilleu.

Zasad su, u nedjelju, konvenciju potpisali Francuska, Bugarska, Gruzija, Grčka, Litva, Moldavija, Monako, Crna Gora, Nizozemska, Portugal, Rusija, Švicarska, Makedonija i Ukrajina. A očekuje se da iduće to učine ovih dana…

Hrvatska još nije potpisala konvenciju, ali Hrvatska je već u praksi pokazala koliko je to učinkovito, kada je proslijedila francuskoj policiji gomilu informacija o šačici huligana i njihovim bolesnim namjerama u Francuskoj. Čime je spriječen upad u teren protiv Češke i nova doza sramoćenja Hrvatske na utakmici sa Španjolskom.

KOMENTARI