instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Umihana Rašović kandidatkinja za EU Parlament iz Švedske

Umihana Rašović kandidatkinja za EU Parlament iz Švedske

U Eslövu, gradu na jugu Švedske ekipa Senzora razgovarala je s Umihanom Rašović, visokopozicioniranom političarkom “Vänsterpartiet” (Partija ljevičara), koja će na sljedećim izborima za EU Parlament iz Švedske biti njihov kandidat.

Obzirom na to kakav ugled uživa u stranci i kod građana Švedske svih nacionalnosti, vrlo je vjerovatno da će i proći na izborima. Nju poznaju kao beskompromisnog borca za prava običnog čovjeka, posebno doseljenika, među kojima je bila i sama, kao petogodišnja djevojčica, a sad se nakon borbe za prava Bošnjaka, najviše bori za genocidom pogođeni narod Palestine.

Švedska je inače prva država EU, koja je priznala Palestinu, ali trenutno ima vladu koju čine desničari i ultra desničari pa je odnos Švedske prema genocidu u Palestini, nešto što je najviše boli, jer sama ima iskustvo genocida nad njenim narodom.

Na njen prijedlog, Vänsterpartiet Skåne je usvojila plan kojim se 11. jula svake godine obilježava Dan genocida nad Bošnjacima. Prigodnom manifestacijom, šetnjom, ali i raznim radionicama te sadržajima na društvenim mrežama nastoji upoznati Šveđane, ali i sve doseljenike sa monstruoznim zločinima koji su počinjeni nad jednim narodom.

Umihana Rašović

Vrlo je bilo zanimljivo s njom razgovarati o statusu političara na Balkanu i ovdje u Švedskoj, gdje političari imaju svoje poslove, a politikom se bave kao društvenim aktivizmom u slobodno vrijeme.

Pokazali smo joj jelovnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i pitali je da li je kod njih bolja i jeftinija hrana, a ona s epošteno ismijala i ispričala da ona kao političar nema nikakvih privilegija i da na dužim sastancima dobiju sendvič, a jednom godišnje kad se usvaja budžet i kad treba ostati baš čitav dan, dobiju i ručak.

Obzirom na to da Bosna i Hercegovina nema svoj glas u EU Parlamentu, dolaskom Umihane Rašović bi se to promjenilo. Njezin kolega, Jasenko Selimović, se kao EU parlamentarac dosta borio za interese njegove matične domovine BiH, pa bi bilo sjajno da dobije nasljednicu.
Zato pozivamo sve građane BiH u Švedskoj koji imaju pravo glasa, da je podrže u toj borbi, ona ih neće iznevjeriti!

KOMENTARI