instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Upozorenje za sve: U Hrvatskoj će nove nadzorne kamere snimati i unutrašnjost automobila

Upozorenje za sve: U Hrvatskoj će nove nadzorne kamere snimati i unutrašnjost automobila

Početkom nove godine na hrvatskim cestama počele su se postavljati nove nadzorne kamere. Do sredine godine očekuje se da će ih biti postavljeno ukupno oko 1.700. Bit će postavljene uglavnom na regionalnim ili lokalnim saobraćajnicama, a snimat će i unutrašnjost vozila.

Nove kamere dio su projekta kontrole i upravljanja saobraćajom Crocodile 2 Croatia, odnosno Cro 2 Cro, koji je dio evropskog projekta Crocodile.

Ukupna vrijednost projekta Crocodile 2 Hrvatska je 10,96 miliona eura, od čega 85 posto finansira Evropska unija bespovratnim sredstvima kroz Instrument za povezivanje Evrope.

Napredne kamere će osim brzine vožnje moći snimati i unutrašnjost vozila, pa će vozače čekati i kazne za nevezivanje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela tokom vožnje.

Kamere će biti postavljene na regionalnim ili lokalnim cestama koje su sa stajališta sigurnosti prometa opasnije od autocesta. Najviše će ih biti postavljeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a među gradovima u Zadru, gdje će stajati na 17 raskrsnica.

KOMENTARI