instant fap

Uragan Sandy odnio 100 života

Uragan Sandy koji je u utorak konačno izgubio na snazi, nanio je veliku štetu od Kariba do Kanade, izazvao 100 ljudskih žrtava i ostavio za sobom haos u New Yorku i milione stanovnika bez električne energije

Sandy, nazvan i superolujom, odnio je 67 žrtava na karipskom području i najmanje 33 žrtve u SAD-u i Kanadi, prenosi AFP.

Predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak je proglasio vanrednu situaciju u New Yorku, a više od osam miliona kuća i poslovnih objekata od Sjeverne i Južne Karoline do Mejna ostalo je bez električne energije, dok je poslovanje na Wall Streetu obustavljeno drugi dan zaredom.

Samo u New Yorku život je izgubilo 10 osoba, a postoji opasnost da broj žrtava bude veći jer je Donji Manhattan poplavljen a više kuća je uništeno u požarima u Kueensu.

Sandy je jedna od najjačih oluja u SAD-u, a meteorolozi upozoravaju da  još može da izazove velike poplave.

Bez struje je ostalo više od 8,2 miliona ljudi, a u njujorškoj luci zabilježen je najveći morski val na cijeloj istočnoj američkoj obali – čak 9,5 metara! Jedna je žena poginula u Kanadi, u Torontu, kada je na nju zbog snažog udara vjetra pao reklamni stup.

Oko 200 ljudi evakuirano je iz bolnice u New Yorku, a velike količine snijega stvaraju probleme u unutrašnjosti SAD-a. Na zapadu Marylanda palo je čak 70 centimetara snijega! Podzemna željeznica u New Yorku gotovo je sasvim poplavljena i sasvim sigurno neće raditi još barem pet-šest dana.

Iako se većina medijskih izvještaja fokusirala na New York, u kojem je poginulo desetak ljudi, najviše štete od uragana pretrpio je New Jersey, koji je gotovo sasvim potopljen. Zračni promet i dalje je u kolapsu; otkazano je više od 15.000 letova, a aerodrom La Guardia sasvim sigurno neće biti otvoren prije četvrtka.

KOMENTARI