instant fap
NaslovnicaBiH

USK: Zaražene krave duplo skuplje od zdravih!

USK: Zaražene krave duplo skuplje od zdravih!

Veterinar iz Bihaća Zekerijah Alagić potvrdio je da je najmanje deset grla uginulo

Zbog brojnih pritužbi stočara, poslanici SDP-a postavili su Skupštini Unsko-sanskog kantona poslanička pitanja s ciljem da se preispita revolving-fond Vlade USK-a, Balkan invest banke i Megglea od tri miliona maraka, iz kojeg su odgovorni trebali da poboljšaju stanje stočnog fonda.

Krave s virusom

Nabavka junica bila je sumnjiva, prekršena su pravila karantena, nabavljene su bolesne junice sa IBR i IPV virusom, zbog čega je još veća šteta učinjena jer su mnoga domaća grla zaražena, smatraju zastupnici.

Stočaru Esmiru Džaniću, kako nam je on opisao, stigle su krave koje su kašljale, usljed čega su njih četiri pobacile telad.

Ministar za poljoprivredu Unsko-sanskog kantona Emdžad Galijašević na naš upit je kazao da od 300 grla nije čudo ako je nekoliko njih pobacilo, a što se tiče tvrdnji da su došle sa nekim od virusa, ministar Galijašević kaže da je vjerovatnije da su se one zarazile kod vlasnika.

Istraga

Međutim, nekoliko sedmica nakon toga, neke od krava su zapale i u gore stanje.Veterinar iz Bihaća Zekerijah Alagić potvrdio nam je da je najmanje deset grla uginulo.

Istovremeno, nadležni i dalje ne žele da preuzmu nikakvu odgovornost, a i stočari čuvaju anonimnost nadajući se, ako šute, da će im Ministarstvo namiriti štetu.
U obrazloženju poslaničkog pitanja SDP-ovih zastupnika navodi se da još nisu obavlje
ne ni isplate špediterima, dobavljačima stoke, te da odgovorne osobe zbog vlastite provizije ugrožavaju cijeli posao, stočni revolving-fond, pa i ugled mljekare Meggle, koja već godinama ulaže u ovaj kraj.

Zbog toga oni traže da se povede istraga kako bi se došlo do činjenica i utvrdila odgovornost. Razlike u cijenama su evidentne, osiguravajuća kuća koju je direktor BIB banke Samir Ćatović birao naplatila je duplo skuplje osiguranje od uobičajenog, smatraju oni, a činjenica da je cijena samih krava iznosila 4.500 KM po grlu je indikativna, jer općina Bihać je, na primjer, iste krave nabavljala po cijeni od 2.500 maraka.

(Kip.ba)

KOMENTARI