instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Uskoro javni poziv za sanaciju štete od poplava

Uskoro javni poziv za sanaciju štete od poplava

Javni poziv za isplatu sredstava građanima čija je imovina stradala u poplavama koje su pogodile Sanski Most u decembru prošle godine biće raspisan odmah nakon što Vlada USK usvoji izvještaj o ukupnoj šteti na području Unsko-sanskog kantona.

“To bi trebalo da se dogodi na nekoj od narednih sjednica, a odmah potom uslijediće raspisivanje javnog poziva”, istakao je Faris Hasanbegović, općinski načelnik.

Kako bi se pomoglo građanima čija je imovina stradala u poplavama, iz općinskog budžeta biće izdvojeno 80.000 maraka, a odluku o izdvajanju ovih sredstava donijelo je Općinsko vijeće Sanski Most.

“Na ovome javnom pozivu moći će aplicirati svi građani kojima je stradala imovina i koji su pretrpjeli štetu. U narednom periodu ćemo pokušati da pronađemo dodatna sredstva kako bismo obeštetili sve oštećene i već smo aplicirali kod viših razina vlasti”, istakao je Hasanbegović.

Šteta od pomenutih poplava je procijenjena na oko 1,3 miliona maraka, a evidentirana je na stambenim i proizvodnim objektima, zemljištu, opremi i drugim materijalnim dobrima. Kada su u pitanju građevinski objekti, procijenjena šteta iznosila je 646.145 maraka, od čega 293.719 maraka otpada na privatne stambene objekte.

Prirodnom nesrećom direktno je bilo ugroženo 140 građevinskih objekata, od čega najveći broj stambenih. Obilne padavine koje su u decembru protekle godine zahvatile šire područje općine Sanski Most najviše su ugrozile naselja Zdena, Pobriježje, Donji Kamengrad, Husimovce, Fajtovci, Skucani Vakuf, Stari Majdan i Lušci Palanku, kao i dijelove gradskog područja. Uzrok poplava bile su obilne kišne padavine, zbog čega je došlo do porasta vodostaja Sane, Blihe, Zdene, Majdanuše i ostalih manjih bujičnih vodotoka. Poplavama je bila zahvaćena ukupna površina od oko 820 hektara zemljišta, navodi se u izvještaju.

KOMENTARI