instant fap

Na korak do formiranja Vijeća mladih Federacije BiH

Na korak do formiranja Vijeća mladih Federacije BiH

Predstavnici šest kantonalnih vijeća mladih dogovorili su protekli vikend u Sarajevu osnivanje krovnog tijela za mlade u ovom bh. entitetu.

Kako nam je prenio Seferović Mensur predstavnik VM USK u toku je formiranje krovne organizacije mladih na nivou Federacije BiH.

Vijeće mladih FBiH ubrzo će biti formirano. Proces je započet još 2011. obukom “Institucijalni dijalog između mladih i vlasti”, zatim usljedio je proces formiranja općinskih i kantonalnih vijeća mladih uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT. Mladi se nalaze u među sektrorskom vakumu, mnogo je nagomilanih problema, a primarni zadatak VMFBiH jeste rješavanje stvarnih potreba mladih istakao je Seferović.

Sastanak je održan u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA, a predstavnici vijeća mladih su, među ostalim, definirali Statut Vijeća mladih Federacije, a razgovaralo se i o budućim članovima Upravnog odbora, Nadzornog odbora i o rukovodstvu.

Vijeće mladih Federacije trebalo bi biti uspostavljeno najkasnije do kraja ove godine. Mate Lončar, predsjednik Vijeća mladih Županije Zapadnohercegovačke, kaže da bi osnivačka skupština trebala biti održana sredinom mjeseca decembra u Sarajevu. „Ja sam više nego zadovoljan. Vijeće mladih Županije Zapadnohercegovačke spremno je za osnivanje federalnog vijeća mladih. Razgovarali smo o kandidatima za rukovodstvo Vijeća i pomaci su definitivno napravljeni“ – istakao je Mate Lončar iz Vijeća mladih Županije Zapadnohercegovačke. Formiranje Vijeća mladih Federacije uslovljeno je Zakonom o mladima, dodaje Lončar. „Federalno vijeće će raditi od starta. Dat ćemo sve od sebe da pomognemo u rješavanju problema mladih u Federaciji BiH. Radit ćemo na kvalitetnijoj implementaciji Zakona o mladima“ – zaključio je Lončar.

Sastanku kantonalnih Vijeća mladih prisustvovao je i Adis Salkić, pomoćnik federalne ministrice kulture i sporta, koji je izrazio zadovoljstvo jer je osnivanje krovnog tijela za mlade u Federaciji sve izvjesnije. Obećao je podršku koja je mladima itekako važna. „ Nadam se da će saradnja između Vijeća mladih Federacije i Federalnog ministarstva kulture i sporta biti jako dobra i da će poslužiti kao primjer, mladima ali i cijelom bh. društvu. Kao primjer da se predan rad i požrtvovanost isplate. Nadam se da će se formiranjem Vijeća mladih konačno početi efikasnije primjenjivati Zakon o mladima“ – kaže Mirela Geko, predstavnica Vijeća mladih Kantona Sarajevo. Sličnog je mišljenja i Mirel Bijedić, predstavnik Vijeća mladih Tuzlanskog Kantona. „Nadam se da će se napokon uspostaviti mehanizmi za rješavanje problema mladih u Federaciji“ – zaključio je Bijedić.

Predstavnici kantonalnih vijeća mladih razgovarali su i o vizuelnom identitetu Vijeća mladih Federacije.

KOMENTARI