instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Uspjeh gimnazijalaca iz B. Krupe: BiH danas šalje eksperiment u svemir

Uspjeh gimnazijalaca iz B. Krupe: BiH danas šalje eksperiment u svemir

BiH će danas poslati eksperiment u svemir! 

Naime, grupa gimnazijalaca Opće gimnazije Bosanska Krupa je na čelu sa profesoricom fizike Amnom Dervišagić osmislila projekat o utjecaju svemirskog zračenja na kontaktna sočiva, a njihov projekat je među hiljade drugih iz svih dijelova svijeta zvanično odobren za let u svemir raketom i balonom, nakon čega će ponovo biti vraćen na analizu, potvrdila je ranije za Radiosarajevo.ba profesorica Dervišagić. 

Za odabrane eksperimente (60 kockica iz cijelog svijeta za raketu i nešto više za balon) koriste se NASA-ine letjelice za istraživanje suborbitalnih pojava. Oni su najavili kako će polijetanje danas biti oko 6:30 sati po lokalnom vremenu, odnosno oko 12:30 u našoj vremenskoj zoni.

“U NASA-i lansiraju balone koji lete tri puta više od Boeinga 777. Takvi baloni nose teleskope svjetske klase, detektore kosmičkih zraka i ostale naučne instrumente. Mnogi najuspješniji sateliti NASA-e zapravo su započeli kao misije na balonima. Uvijek me zadivi kad shvatim koliko su ove platforme sposobne. NASA-in program balona provodi lansiranje iz četiri ugla svijeta. Trenutno, u Ft. Sumner, New Mexico, zemlja čarolije, priprema se i let balona za program Cubes in Space u kojem učestvuje i Bosna i Hercegovina!”, pojasnila je za Radiosarajevo.ba profesorica Dervišagić.

Lansiranje balona možete pratiti uživo na ovom linku.

“Šaljemo moja polutvrda i meka sočiva, želeći da otkrijemo na koji način će stratosfersko okruženje vrlo niskih temperatura, pritisaka i različitih temperatura, a posebno ekstremnih zračenja, utjecati na optička i mehanička svojstva sočiva i fiziološke otopine u kojoj se nalaze. Također nas zanima na koji način će svemirsko okruženje i mikrogravitacija utjecati na sam materijal i ostale komponente i osobine sočiva”, pojasnila je profesorica za Radiosarajevo.ba.

Istraživanje su, kako je navela, počeli pitanjima koliko ljudi će u budućnosti u svijetu nositi kontaktna sočiva, gdje se odlažu stara sočiva, čini li njihova otpadna mikroplastika problem na zemlji, da li bakterije na površini sočiva mogu preživjeti stratosfersko okruženje i svemirske uslove, šta bi se desilo sa sočivima ako bismo ih “bacili” u svemir, u kakvom obliku će se vratiiti na Zemlju… i još mnogo mnogo pitanja!

Učenica sa kojom je osmislila projekat je Sara Nuhić, a u projekat su uključeni i Alma Arnautović, Sarah Šertović, Dženneta Bratić, Sajra Fajić, Armin Pašalić, Ajša Halkić, Ines Ismailovski, Adna Ismailovski, Elma Ramić i Ismet Bešić.SAD, Kanada, Australija, BOSNA I HERCEGOVINA, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Njemačka, Hong Kong, Indija, Crna Gora, Srbija, Vijetnam su zemlje iz kojih su projekti za Cubes in Space prošli selekciju NASA-e.  “Dakle, 13 država svijeta ušlo je u najuži izbor od nekoliko desetina hiljada prijavljenih projekata. Zastava naše zemlje ušla je u ovu strogu selekciju! Veoma sam ponosna na svoje učenike iz Gimnazije Bosanska Krupa i Mješovite srednje škole ‘Safet Krupić'”, rekla je za Radiosarajevo.ba profesorica Amna Dervišagić. 

Uspjeh gimnazijalaca iz Bosanske Krupe - undefined

KOMENTARI