Obilježena 24. godišnjica od zločina u Sasini

HomeLokalne temeSanski Most

Obilježena 24. godišnjica od zločina u Sasini

Osoba iz Sanskog Mosta zaražena u Cazinu

Na lokalitetu gdje se nalazila masovna grobnica u selu Sasina, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, danas je obilježena 24. godišnjica zločina nad 65 Bošnjaka i Hrvata iz Sanskog Mosta. Članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani kao i delegacije iz društveno političkog života općine, evocirali su uspomene na jedan od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na području općine Sanski Most tokom agresije na našu zemlju.

Program obilježavanja ovog značajnog datuma u novijoj historiji Sanskog Mosta počeo je već tradicionalnim „Maršom mira“ iz centra grada, sa Trga ljiljana  do mjesta stradanja, gdje se nalazi spomen obilježje podignuto u spomen na nevino ubijene žrtve. Organizacijom marša još jednom se željela  uputiti poruka da se ovakvi zločini više nikad i nikome ne smiju ponoviti. Centralni skup održan je se u Sasini, gdje se članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani kao i brojne delegacije iz društveno političkog života općine prisjetili jednog od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na ovim prostorima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Prisutnima su se na ovome mjestu obratili glavni sanski imam, Mirza ef. Žerić i sanski župnik, fra Ivica Matić, kao i zamenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Sanski Most, Redžo Kurbegović.

Ispred porodica žrtava obratila se Amna Talić, te pročitala njihova imena, dok je Ranija Trožić izvela spjev o majci Havi. Na spomen obilježje koje sjeća na ovaj zločin brojne delegacije i članovi porodica žrtava su položile cvijeće. Organizator obilježavanja 24. godišnjice zločina u Sasini je Mjesna zajednica Šehovci uz pomoć Općine Sanski Most s ciljem da se ovakvi događaji ne zaborave, da se nikad ne ponove, te da se počinioci zločina kazne. Nakon centralnog skupa upriličena je i posjeta ovom šehidskom mezarju gdje je proučena fatiha za sve ubijene žrtve. Tog  21.septembra 1995. godine na gublište u blizini katoličke crkve u selu Sasina dovedeno 65 nedužnih civila, odraslih muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena. Dovedeni su iz logora Šehovci i Kotlovnice Hotela Sanus, gdje su bili zatočeni, a mnogi su bukvalno odvučeni od svojih kuća i porodica. Brutalno su likvidirani u noćnim satima ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište.

Zločin su preživjela dva svjedoka koji su svjedočili o ovome zločinu, ali zbog kojeg još uvijek niko od neposrednih izvršilaca nije odgovarao. Strijeljanje nedužnih civila, prema dostupnim dokumentima i informacijama, počinila je zloglasna jedinica Arkanovaca, koji su tih septembarskih dana boravili na području Sanskog Mosta, a u tom periodu su počinjeni i brojni drugi zločini. Tijela žrtava su pronađena u masovnoj grobnici odmah nakon oslobođenja Sanskog Mosta 1995. godine, a ukopana su na šehidskom mezarju u Poljaku

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0