instant fap
NaslovnicaUncategorized

Uspješna godina za AGRISAN

Uspješna godina za AGRISAN

Uspješna godina je iza Zemljoradničke zadruge „Agrisan“ iz Sanskog Mosta, koja je lider u plasteničkoj proizvodnji na području Unsko sanskog kantona.

Prema riječima direktora ove zadruge, Senada Hadžibajramovića, tokom protekle godine plasirali su preko stotinu tona vlastitih proizvoda, te isto toliko proizvoda otkupljenih od strane kooperanata. U protekloj godini „Agrisan“ je proširio površine pod plastenicima za oko 500 kvadratnih metara, a glavne povrtlarske kulture koje proizvode su paprika i paradajz, kao i lubenica čija se proizvodnja odvija na otvorenom.

Sem povrća, na tržište je plasirana i značajna količina voća, prije svega jabuka, koje su otkupljene od kooperanata. Hadžibajramović ističe kako su najveći problemi s kojima se suočavaju domaći poljoprivrednici neuređeno tržište, nelojalna konkurencija te naplata plasirane robe. I pored ovih otežavajućih okolnosti, kako ističe, postižu se veoma dobri rezultati.

U „Agrisanu“ smatraju kako poljoprivredna proizvodnja na području Općine Sanski Most ima budućnost, ali da je potrebno ukrupnjavanje poljoprivrednih proizvođača i povećanje obima proizvodnje, kako bi se proširilo tržište i osigurao izvoz. Potrebna je i podrška vlasti, kao i kupaca kroz povećanje svjesnosti o značaju kupovanja domaćih proizvoda.

Također, u narednoj godini ambiciozne planove imaju kada je riječ o proizvodnji rasada.U Zemljoradničkoj zadrugi „Agrisan“ tokom ove godine planiraju načiniti značajan iskorak proširenjem svojih proizvodnih aktivnosti. Okončali su instaliranje novog plastenika koji je najsavremeniji na području Unsko sanskog kantona, a proizvedeno je 60 hiljada komada rasada za sopstvene potrebe i tržište. Podsjećamo da je „Agrisan“ jedini certificirani proizvođač rasada za tržište, a tokom protekle godine nabavljena je i najsavremenija mašina za proizvodnju rasada. Zemljoradnička zadruga „Agrisan“ je inače, kada je riječ o plasteničkoj proizvodnji, vodeća na području Unsko sanskog kantona, a trenutna proizvodnja se odvija na oko tri hiljade kvadratnih metara zatvorenog prostora.

Ova zadruga je vlasnik certifikata o uspješnoj implementaciji međunarodnog standarda «GLOBALGAP».Međunarodni standard «GLOBALGAP» podrazumijeva potpunu kontrolu proizvodnje od njive do trpeze i garantuje potpunu zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda koji su certificirani. Na ovaj način proizvodi Agrisana koji su veoma dobro prihvaćeni na domaćem tržištu mogu se sada pojaviti i širom Evrope.

KOMENTARI