instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Uspješna probna proizvodnja vakcine Sputnik V u Srbiji: Prve doze za 15 do 20 dana

Uspješna probna proizvodnja vakcine Sputnik V u Srbiji: Prve doze za 15 do 20 dana

Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu protiv COVID-19 Sputnik V, a nakon što je ruska strana potvrdila kvalitet uzoraka probne proizvodnje, prva isporuka vakcine iz beogradskog instituta “Torlak” mogla bi uslijediti za dvije do tri sedmice.

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” potvrdio je kakvoću vakcine iz probne proizvodnje u “Torlaku” i službeno odobrio da se Sputnik V proizvodi u Beogradu, potvrdio je za RTS ministar bez portfelja i predsjednik Međuvladinog povjereništva za saradnju s Rusijom Nenad Popović.

Upravo je Popović ranije, 14. aprila, kada je počela probna proizvodnja ruske vakcine Sputnik V u nacionalnom institutu “Torlak,” najavio da bi puna proizvodnja mogla početi 20. maja, ali su u međuvremenu okončane samo procedure laboratorijskih analiza i poređenju s izvornom vakcinom koju proizvodi ruski institut Gamaleja.

Popović je danas rekao da su srbijanskom timu u srijedu u institutu “Gamaleja” dužnosnici uručili certifikat za proizvodnju Sputnik V i odali priznanje što je “u najkraćem roku” Srbija uspjela provesti probni postupak.

– Kontrolirano je 18 parametara (vakcina) na temelju kojih je donesena odluka – naveo je Popović.

Srbija u kampanji masovne vakcinacije sada, uz ruski Sputnik V, koristi još tri vakcine – Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, te kinesku Sinopharm, koje je do sada najviše isporučeno, nešto manje od četiri miliona doza.

U posljednjoj isporuci od 440.000 doza Sinopharma, pristiglih u srijedu, 200.000 doza je bila donacija kineske vojske Vojsci Srbije.

Srbijanski zdravstveni sistem do sada je upotrijebio 4.168.545 doza vakcina, od kojih su 1.837.032 osobe primile obje doze, a 2.331.513 samo jednu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije zadovoljna udjelom mladih u broju procjepljenih i apelirala da se što prije vakcinišu, istaknuvši da se Srbija, ukoliko do sredine juna ne bude vakcinisano 50 posto populacije, neće moći otvarati “za normalan život”.

KOMENTARI