instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Cijene nekretnina u Sarajevu uprkos pandemiji ne padaju: Šta se najviše traži

Cijene nekretnina u Sarajevu uprkos pandemiji ne padaju: Šta se najviše traži

Cijene nekretnina uprkos težoj ekonomskoj situaciji usljed posljedica koronavirusa uopće ne padaju, naprotiv, čak se kupci žale da su cijene i veće, a Sarajevo prednjači po tome. Dok sa druge strane, prema podacima agencija za prodaju i iznajmljivanje nekretnina, cijene najma opadaju.

Dino Osmanbegović, direktor agencije za posredovanje i konsalting Posjed, za Faktor kaže da je stanje na tržištu nekretnina trenutno pod “predominantnim utjecajem dva ključna faktora”.

– Prvi je nedostatak ponude novogradnje, što će se značajnije odraziti u srednjem roku jer projekti izgradnje traju 2 do 3 godine. Pandemija koja je izmijenila način razmišljanja korisnika nekretnina: rad od kuće, potreba za izolacijom, življenje u ugodnijem prirodnom okruženju, pa je potražnja ostala značajno iznad ponude, naročito stanova do 55 metara kvadratnih. Ova dva faktora djeluju da cijene nekretnina ostanu na visokom nivou, čak sa izvjesnim blagim porastom – pojašnjava Osmanbegović, te dodaje:

– Imajući u vidu stasale generacije mladih porodica koje trebaju vlastitu nekretninu kao i onih kojima je potrebno proširenje stambenog prostora, sa jedne strane, te dostupnost bankarskih kredita uz povoljne kamatne stope, sa druge strane, pojačavaju pritisak na zagrijavanje na strani potražnje.

Ističe da istovremeno vlasnici nekretnina koji prodaju i iznajmljuju, oklijevaju da spuste cijene (trend u početku pandemije), čak apstiniraju sa tržišta, čime dodatno vrše pritisak na ionako nedovoljnu ponudu (i po veličini i po strukturi nekretnina).

– Da ukupno u portfoliju nekretnina koje su na tržištu najma ima višak ponude nad potražnjom, potvrđuje trend pada cijena najma. Ovo je dijelom i posljedica zaustavljenog priliva turista koji su bili glavni korisnici najma “stan na dan”, pa je značajan dio takvih nekretnina prebačen na dugoročni najam. Dodatni pritisak na tržište vrše i neprofesionalni posrednici koji nemaju registrovanu djelatnost i koji svoje posredovanje obavljaju sa vrlo niskim etičkim i profesionalnim standardima, a često uz nedostatak bazičnog razumijevanje poslova i obaveza agenta za posredovanje – ističe Osmanbegović.

Iz agencije Posjed ističu kako je izražena potražnja za novogradnjom.

– Preferirane zone starogradnje su uz saobraćajnu kičmu grada – trolejbusku i tramvajsku liniju u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad – zaključuje Osmanbgović, direktor agencije Posjed.

Iz agencije za nekretnine Professionals za Faktor ističu kako je prema njihovim iskustvima utjecaj pandemije na promet nekretnina u Sarajevu ostavio dubok i prepoznatljiv trag.

– Kupovina i prodaja nekretnina je dosegla eksponencijalni pad u odnosu na period prije pandemije. Naravno, najveći razlog za to je upravo prisustvo i širenje koronavirusa – kazali su iz ove agencije.

Navode kako su prema njihovim iskustvima kupoprodajne cijene nekretnina, prvenstveno stanova, ostale nepromijenjene, za razliku od cijena iznajmljivanja/unajmljivanja.

– Naime, cijene nekretnina koje se na tržištu nude na ime iznajmljivanja su snižene, pogotovo u nekim sarajevskim općinama. Najeklatantniji primjer za to jeste činjenica da naši klijenti mogu za vrijeme pandemije komotno unajmiti veću, pa čak i vredniju nekretninu od one u kojoj trenutno borave za iste novce – pojašnjavaju iz agencije Professionals.

Također smatraju da se cijene nekretnina neće mijenjati za vrijeme 2021. godine.

– Stanovi su predmet najvećeg interesovanja naših klijenata. Trenutno, najatraktivniji dijelovi grada Sarajeva kada su u pitanju nekretnine i njihov promet su fokusirani na općine Centar i Novo Sarajevo, što ne dovodi u pitanje izraženo interesovanje naših klijenata za atraktivne nekretnine i u drugih sarajevskim općinama, ovisno o cijeni, strukturi, lokaciji, te drugim pojedinostima kojim raspolaže određena nekretnina – kazali su za Faktor iz agencije Professionals.

KOMENTARI