instant fap
NaslovnicaSport

Utakmica Turska – Hrvatska za francusku policiju rizična

Utakmica Turska – Hrvatska za francusku policiju rizična

Nakon što je već prvog dana Evropskog prvenstva u Francuskoj došlo do navijačkih nereda u Marseilleu, francuska policija je posebno oprezna uoči sutrašnjeg dvoboja Hrvatske i Turske.

“Francuska policija je donijela procjenu da je to rizična utakmica,” kazao je za Hinu Dubravko Perec, voditelj odjela za sprečavanje nereda na sportskim takmičenjima hrvatskog MUP-a.

Kako javlja Hina, Perec je doputovao u Francusku kao dio hrvatskog tima od osam policijskih službenika specijaliziranih za rad na sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima. Policijski će službenici poslove obavljati isključivo u saradnji s francuskim kolegama, šestorica kao dio mobilnih timova u gradovima odigravanja utakmica prvog kruga takmičenja, Parizu, Saint-Etienneu i Bordeauxu, odnosno i drugim gradovima u slučaju daljnjeg plasmana hrvatske nogometne reprezentacije, dok će dvojica policijskih službenika poslove obavljati u uniformama hrvatske policije, ali bez naoružanja, kao oficiri za vezu u Parizu.

“Naši policajci će se nalaziti na lokacijama u dogovoru s francuskom policijom, a to su obično stadioni, fan zone i mjesta gdje se okupljanju navijači,” dodao je Perec. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske radi pružanja stručne pomoći u cilju sprječavanja navijačkih nereda kontinuirano sarađuje s policijama zemalja domaćina velikih sportskih takmičenja od Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 1998. godine.

MUP Hrvatske je u Francusku poslao i popis sa 326 hrvatskih navijača koji su potencijalna opasnost za izazvanje nereda na Evropskom nogometnom prvenstvu. Pravomoćna rješenja zabrane imaju 183 navijača, a njih 145 evidinetirani su u MUP-ovoj Zbirci podataka o osobama i događajima vezanim uz sportska takmičenja.

Hrvatskim navijačima će za vrijeme EP-a biti na raspolaganju Ambasada za navijače u organizaciji KN Uvijek vjerni, kao i posebni vodiči Ambasade RH u Francuskoj. U saradnji Kluba navijača Uvijek vjerni te Uefe i FSE, organizirano je Fans Embassy Croatia koje će biti službeno mjesto okupljanja svih hrvatskih navijača prije utakmica hrvatske reprezentacije. Navijačka ambasada otvara se dan prije utakmice te je dostupna u gradovima domaćina na dan same utakmice, kao i dan kasnije. Hrvatskom timu u navijačkoj ambasadi pridružena su i dva lokalna volontera iz gradova domaćina. Pozicija gdje se nalazi navijačka ambasada je Champ de Mars, službena Fan zona grada Pariza.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske otvorilo je ured i dežurni telefon za hrvatske navijače koji se nađu u nevolji. Broj dežurnog telefona je 0033671486703. Također, MVP RH će otvoriti svoje urede u Saint Etienneu i Bordeauxu u kojima igraju protiv Češke i Španije.

KOMENTARI