instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Važan projekt: Dodijeljeni plastenici za poljoprivredu

Važan projekt: Dodijeljeni plastenici za poljoprivredu

U okviru projekta „Razvoj plasteničke proizvodnje u općinama Sanski Most i Ključ“, ovih dana započela je isporuka i montaža plastenika korisnicima projekta iz pomenute dvije općine, uključujući i kompletnu dodatnu opremu i sadnice koje su nephodne za proljetnu sjetvu.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, i predstavnici Zemljoradničke zadruge „Agrisan“, kao implementatori projekta, obišli su nekoliko parcela na kojima se vrši montaža plastenika.

Ukupna vrijednost projekta je 200. 000 kaonvertibilnih maraka, a najvećim dijelom projekt se finansira sredstvima IFAD-a, u omjeru 40 %, općine uključene u projekat učestvuju sa 30 %, a preostalih 30 % obezbijedili su krajnji korisnici. 

Korisnici ovog značajnog projekta, među kojima je veći broj nezaposlenih lica, izrazili su zadovoljstvo zbog pružene mogućnosti da na vlastitim imanjima pokrenu poljoprivrednu proizvodnju, a u isto vrijeme dobiju šansu za ostvarivanje prihoda za sebe i članove svoje porodice.

Podsjećamo, Zemljoradničkoj zadruzi Agrisan iz Sanskog Mosta, kao glavnom nosiocu, od strane Međunarodne organizacije za poljoprivredni razvoj – IFAD, odobren je projekat pod nazivom „Razvoj plasteničke proizvodnje u općinama Sanski Most i Ključ“.

Realizacijom ovog projekta očekuje se proširenje plasteničke proizvodnje u ove dvije susjedne općine, kroz postavljanje 35 novih plastenika veličine 200 kvadratnih metara, a projektom je predviđeno da Sanski Most dobije 25 a Ključ 10 plastenika.

Projekt ima višetruki značaj, osim razvoja agrara i plasteničke proizvodnje, na ovaj način se želi smanjiti tendencija odlaska stanovništva iz ruralnih područja, te isto tako animirati i motivirati što veći broj proizvođača da se bave ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje.

KOMENTARI