instant fap

Vekarić: Imamo neposrednog učesnika u trgovini ljudskim organima

BEOGRAD – Srpski tužioc za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je danas da to tužilaštvo ima svjedoka koji je učestvovao u trgovini ljudskim organima zarobljenika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom sukoba na Kosovu krajem 90-ih.

“Imamo svedoka medicinskih procedura, neposrednog učesnika operacija vađenja ljudskih organa krajem 1990-ih na severu Albanije”, rekao je Vekarić.

Prema njegovim riječima, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i njegova tri zamjenika 16 mjeseci se bave istragom trgovine ljudskim organima.

“Želimo svojim radom da pomognemo svim relevantnim međunarodnim istražnim timovima koji se bave ovom temom da dođu do zadovoljavajućih rezultata, pre svega za žrtve zločina”, istakao je Vekarić.

On je ocijenio da će svjedočenje biti značajno i za inostrane istražne timove, imajući u vidu da se u nekoliko zemalja vodi istraga povodom vađenja ljudskih organa, transplantacija ili kriminalnih aktivnost određenih grupa.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je danas Frans presu da srpsko pravosuđe ima svjedoka koji je učestvovao u trgovini ljudskim organima Srba tokom konflikta na Kosovu.

Prema njegovim riječima, svjedok, kosovski Albanac, učestvovao je u sukobima i u samim operacijama vađenja ljudskih organa.

“On je opisao vađenje srca jednom srpskom zatvoreniku, u mestu kod Kukeša (na severu Albanije) krajem 90-ih godina”, dodao je Vukčević.

“Srce je kasnije prodato na crnom tržištu. Opisao je detaljno proceduru”, naveo je srpski tužilac i dodao da je svjedok ispričao i kako su izvađeni organi prebacivani do aerodroma u Tirani.

KOMENTARI