instant fap
NaslovnicaVijesti

Velika Britanija kreće u privatizaciju policije

Velika Britanija kreće u privatizaciju policije

Privatna poduzeća će preuzeti velike dijelove britanske policijske službe, poput kriminalistike, forenzike i upravljanja zatvorima, u roku od pet godina, tvrdi direktor jedne od najvećih svjetskih sigurnosnih tvrtki, piše The Guardiana

David Taylor-Smith, čija je sigurnosna tvrtka G4S u utrci za ugovor vrijedan 1,5 milijardi dolara s West Midlands i Surrey policijom, je rekao kako očekuje da će i ostale snage diljem zemlje poduzeti slične mjere u roku od pet godina.

‘Većina članova javnosti moći će vidjeti ili isti ili čak bolji rad policije, a njih nije briga tko vodi policiju, tko ju financira ili licencira – njih to stvarno nije briga’, rekao je Taylor-Smith.

G4S, Taylor-Smithova tvrtka koja osigurava i Olimpijske igre u Londonu, ima 657.000 zaposlenika i posluje u više od 125 zemalja te je jedan od najvećih svjetskih privatnih poslodavaca. Tvrtka je već preuzela šest zatvora u Velikoj Britaniji, a u travnju je započela s vođenjem policije u Lincolnshireu, čiji je ugovor vrijedio 200 milijuna funti. U skladu s ugovorom, 575 policijskih službenika prešlo je u ovu tvrtku.

Taylor-Smith je rekao kako su ‘proračunski pritisak i politička volja’ odvukli privatni sektor u policiju, ali tvrdi kako ‘ethos’ javne policije time nije izgubljen.